Po več letih skrbnega načrtovanja so v letošnjem letu v podjetju Contest Yachts predstavili novo jadrnico Contest 42CS. V ladjedelnici trdijo, da gre za edinstveno plovilo, ki bo postavilo nove standardne v tem velikostnem razredu. Jadrnica Contest 42 CS si je zato prislužila tudi letošnjo nominacijo za plovilo leta 2014 v kategoriji Luksuzne potovalne jadrnice. Plovilo bo razstavljeno tudi na sejmu  v Dusseldorfu, kjer bodo tudi razglasili zmagovalko za leto 2014.

Pa si poglejmo zakaj si je jadrnica zaslužila nominacijo.

Contest se je odločil za gradnjo novega modela v razredu 40 čeveljskih jadrnic zaradi vse večjega povpraševanja po plovilih te velikosti. Ker si takšno jadrnico želijo jadralci z različnimi potrebami, so se odločili, da ponudijo izvedbo za družinsko križarjenje, izvedbo za tiste, ki radi jadrajo hitro in se udeležujejo regat ter izvedbo za tiste, ki križarijo z majhno ekipo. Jadrnico je možno prilagoditi tako, da jo z lahkoto upravljata samo dve osebi. Na krmi ima nameščeni dve krmili. Če jadramo z manjšo ekipo in želimo da so navigacijski inštrumenti vedno pred nami, se lahko odločimo za različico z navigacijskim stebričkom na katerega lahko namestimo vse potrebne inštrumente. Če radi jadramo na regatah, potrebujemo veliko prostora za gibanje na krmi in hitre manevre, potem se bomo verjetno odločili za različico brez stebrička.

V notranjosti lahko izbiramo med številnimi različicami. V krmnem delu se lahko odločimo za dve dvoposteljni kabini, za eno dvoposteljno in eno enoposteljno kabino ali pa za zgolj eno kabino in enim velikim skladiščnim prostorom. V centralnem delu lahko izbiramo kar med petimi različicami. Številne jadrnice v zadnjih letih izgubljajo navigacijsko mizico in tako je tudi pri novi Contest 42CS. Za tiste, ki jo še vedno potrebujejo, se lahko odločijo za različico z navigacijsko mizico in nekoliko manjšo sedežno garnituro. Tisti, ki pa je ne potrebujejo več pa se bodo verjetno odločili za večjo, bolj prostorno sedežno garnituro ali pa nekoliko večjo kopalnico. Če na jadrnici preživite veliko časa in si radi skuhate kosilo in večerjo, se lahko odločite za nakup modela z večjo kuhinjo in kopalnico, ki sta na levi strani plovila, medtem, ko večja sedežna garnitura zaseda celoten desni del salona. Sprednja, lastniška kabina ponuja tri različne razporeditve. Vse različice so opremljene z lastni kopalnico, ki pa je različno velika. V dveh različicah imamo na voljo centralno ležišče nameščeno v prednji del kabine, ena pa ponuja posteljo na levem delu kabine s kopalnico nameščeno v desni prednji kot. Na ta način v lastniški kabini pridobimo veliko garderobno omaro, kjer bomo lahko hranili garderobo za daljša križarjenja.

Različne možnosti imamo tudi pri izboru krme plovila. Lahko se odločimo za veliko kopalno ploščad ali pa za bolj zaprto in varno krmo z nameščeno lestvijo za dostop v vodo. Proizvajalci trdijo da je jadrnica primerna tako za družine z majhnimi otroki kakor tudi za izkušene jadralce. Pravijo, da bo to verjetno vaše zadnje plovilo.

Novi Contest 42CS v dolžino meri 12,85 m, v širino pa 4,15 m. Teža jadrnice znaša 11.000 kg. Standardna izvedba ima ugrez 2,2 m, lahko pa se odločimo za izvedbo za plovbo po plitvejših vodah, ki ima ugrez samo 1,8 m. Rezervoar za gorivo ima prostornino 250 l, za vodo pa 480 l.

Tehnični podatki:

Dolžina čet vse:  12.85 m (42.15 ft)
Širina: 4.15 m
Teža:  11,000 kg
Ugrez: 2.20 m (standard)
Ugrez: 1.80 m (izvedba za plitve vode)
Rezervoar za gorivo:  250 l
Rezervoar za vodo: 480 ltr
Motor: Yanmar 40 kW (54 KM)

Fotogalerija: Contest 42 CS

Vir: http://www.contestyachts.com