Hrvaška vlada je 25.7.2013 na seji sprejela Uredbo o pogojih pa prihod in plovbo tujih jaht in bark namenjenih športu in zabavi po notranjih morskih vodah in teritorialnem morju Republike Hrvaške.

Z novo uredbo so izenačili pravice in obveznosti državljanov članic Evropske unije in hrvaških državljanov glede uporabe in plovbe z jahtami po vodah Republike Hrvaške. Najpomembnejše spremembe se nanašajo na dosedanjo uredbo, ki je predpisovala popis posadke (crew list) in omejitev števila oseb, ki lahko v obdobju enega leta prebivajo na plovilu (do sedaj je veljala omejitev 230% kapacitete plovila). Prav tako se z novo uredbo ukinja obvezno nalepko oziroma vinjeto za plovbo po Hrvaških vodah. Z novo uredbo bodo prihranili preko 600.000 HRK (80.000 EUR), ki so jih do sedaj plačevali za izdelavo nalepke, ki je bila odporna proti slani vodi ter sončnim žarkom.

Kaj pa ostaja enako? Do konca leta bodo morali navtiki plačati vsa nadomestila, tako kot je bilo to potrebno tudi do sedaj. Po 1.1.2014 pa se bo višina nadomestila in način plačila  izenačila za vse državljane EU ne glede na državno pripadnost in namen uporabe.

V kolikor ne bo plovila koristil lastnik ali ožji družinski član, bo moral uporabnik imeti za uporabo dovoljenje lastnika. Če bo plovilo v lasti podjetja pa bo moral uporabnik imeti pooblastilo za uporabo plovila.
Proti črnemu čarterju se bo hrvaška vlada spopadla s pomočjo izmenjave informacij med Notranjim ministrstvom in Ministrstvom za pomorstvo, promet in infrastrukturo.