Marinello 16 Fisherman,C&G Navigator

Marinello 16 Fisherman je odličen gliser za dnevne izlete do osamljenih plaž, ki jih lahko dosežete zgolj s plovilom.

Italijanska ladjedelnica Marinello, ki jo v Sloveniji in nekaterih drugih državah na Balkanu zastopa ptujsko podjetje C&G Navigator, plovila izdeluje že od leta 1973. Njihova plovila so kompaktna robustna in izjemno kakovostna. In takšen je tudi Marinello 16 Fisherman, ki je trenutno najmanjši model v njihovi proizvodnji.

Marineloo 16 Fisherman je odličen dnevni čoln. Namenjen je vsem tisti, ki bi radi dneve preživljali v najlepših zalivih, odmaknjeni od prezasedenih javnih plaž, uživali v vodnih športih ali pa zgolj zapluli do odlične gostilne na bližnjem otoku.

Na krovu

Marinello 16 Fisherman je odprt dnevni čoln s centralno konzolo. V premcu je prostorna sončna ploščad, ki jo lahko spremenimo v sedežno garnituro v obliki črke U. Pod njo so številne odlagalne površine, za shranjevanje vseh plažnih in potapljaških pripomočkov. Sidru in sidrni vrvi je na premcu namenjen poseben prostor pokrit s pokrovom. Sidranje bo vedno enostavno in sidro bo med plovbo vedno varno spravljeno.

Krmarska konzola je nameščena centralno, v sredini plovila. Prehod s premca na krmo je na obeh straneh. Ima sredinsko nameščen volan, ob katerem je veliko prostora za namestitev vseh števcev motorja in manjšo navigacijsko napravo ali sonar. Pod volanom sta dva predala, eden manjši za shranjevanje nujno potrebnih pripomočkov, kot so sončna očala in pod njim nekoliko večji, ki je zaprt z vratci. Krmarju je namenjen širok sedež, kjer se lahko udobno namesti. Pod sedežem je priročen prostor za shranjevanje.

Krma je namenjena potnikom. Široka klop se razprostira po celotni širini plovila. V levem boku je prehod na krmno kopalno ploščad. V celoti je oblazinjena in omogoča udobno plovbo  osebam. Pod njo je prostor, v katerega lahko shranimo prenosni hladilnik, vrvi, bokobrane, varnostne jopiče in drugo opremo.

Gliser v dolžino meri 5,00 m v širino pa 2,30 m. Ker je izdelan izjemno kompaktno, nudi izjemno veliko udobja. Na krov lahko sprejme šest oseb. Vse se lahko namestijo udobno in uživajo v plovbi. Za pogon bo zadostoval že motor z močjo 40 KM. Najmočnejši motor, ki ga je dovoljeno namestiti ima lahko 60 KM. Za udobno in hitro plovbo ter uporabo za vodne športe je bolj primerno namestiti najmočnejšo dovoljeno različico.

Plovilo je že v standardni izvedbi zelo dobro opremljeno. Za dodatno udobje pa si lahko naročite še sistem vode s tušem, hladilnik, ozvočenje, električni sidrno vitlo in številne druge dodatke.

Test plovila

Plovilo smo testirali na Ptujskem morju. Na krovu sta bili dve osebi. Rezervoar goriva je bil napolnjen približno 60-odstotno, na krmi pa je bil nameščen zunajkrmni motor Suzuki 40, ki pa je bil naknadno nadgrajen in je razvil 60 KM, kar je največ, kar je primerno za to plovilo. Najprej smo izmerili hitrost toka reke Drave. V času testa je na delu, kjer smo merili hitrosti, znašal štiri vozle. Plovba z gliserjem je bila udobna. Vgrajeni motor je bil najmočnejša različica, ki jo lahko namestimo na plovilo. Zaradi moči je bilo pospeševanje izjemno hitro, izglisiranje v nekaj sekundah in končna hitrost plovbe visoka.

Test hitrosti smo opravili proti toku, ki je znašal 4 vozle. Plovilo je izglisiralo v 4,9 s, končno hitrost, ki je znašala 28,6 vozla, pa je doseglo v 19,0 s. Realna hitrost je bila zaradi toka v resnici 32,6 vozlov. S tokom pa smo zapluli s hitrostjo dobrih 36 vozlov.

Tehnični podatki:

  • Dolžina plovila: 500 cm
  • Širina plovila: 230 cm
  • Teža praznega plovila: 430 kg
  • Največje št. oseb na krovu: 6
  • Motor: 80 KM (največ)
  • CE Ceritfikat: C

Več o plovilu in cena pri uvozniku plovil Marinello za Slovenijo: C&G Navigator Ptuj, tel.: 051 238 901.