Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Z letošnjim poletjem bo konec brezplačnega kopanja v morju. Od sedaj naprej boste morali za vsak meter plavanja plačati.

V zadnjih letih smo navajeni neverjetnega oderuškega zaračunavanja storitev, kot na primer lanskoletnega astronomskega dviga cen pavšalne turistične takse za plovila, ki so jo dvignili kar za desetkrat. No v letošnjem letu so nam pripravili novost. Plačati bo potrebno plavanje.

Znesek plačila bo odvisen od preplavane razdalje.

Kako bo potekalo zaračunavanje

Vsi turisti, ki se bodo hoteli kopati, bodo morali imeti posebno zapestnico. Ves čas kopanja jo bodo morali nositi na zapestju. Zapestnica ima vgrajeno GPS napravo, ki bo stalno beležila preplavano razdaljo. Trdijo namreč, da gre za izjemno pošten način zaračunavanja, saj bo vsak plačal samo toliko kolikor bo preplaval. Zapestnico si boste nabavili na začetku dopusta in z njo ves čas beležili preplavano razdaljo. Ko boste zaključili dopust, boste zapestnico vrnili v enega izmed turističnih birojev, kjer vam bodo zaračunali znesek za preplavano razdaljo.

Vse zapestnice imajo vgrajeno tudi bluetooth povezavo. Na svoj pametni telefon si boste lahko naložili brezplačno aplikacijo, jo povezali z zapestnico in redno preverjali vašo preplavano razdaljo. Če boste v program vnesli še svoje podatke, kot so teža, višina in leta, vam bo aplikacija izračunala tudi porabljene kalorije.

Cena plavanja

Za zapestnico boste plačali kavcijo v višini 49,90 EUR. Znesek vam bodo vrnili, ko boste zaključili dopust in plačali strošek za preplavano razdaljo. Preplavana razdalja bo zaračunana v metrih. Za obračun bo merodajen podatek, ki ga bo izmerila zapestnica. Za vsak meter plavanja vam bodo zaračunali 1,00 HRK ali 0,15 EUR.

Cena sicer na prvi občutek ni velika. A če vsak dan preplavate 100 m, ker ni ravno veliko in dopustujete 7 dni, potem boste plačali 700 HRK ali slabih 100 EUR. Če pa bo vaš dopust daljši bo tudi vaš strošek toliko večji. Če plavate veliko, potem bo vaš dopust letos drag. Če preplavate 1000 m dnevno in ste na dopustu 7 dni, potem bo vaš strošek znašal 7000 HRK ali 1000,00 EUR. Tak znesek za eno samo osebo pa že predstavlja izjemno velik strošek.

Nadzor in globe

Za nadzor bodo skrbeli inšpektorji. Skozi celo leto bodo prisotni na različnih plažah in preverjali kopalce. Kdor bo plaval v morju in ne bo imel nameščene zapestnice, bo plačal globo v višini 150 EUR oziroma 1000 HRK.

Kaj to pomeni za navtike

Tudi vsi, ki bodo dopust preživljali na plovilu, bodo morali obvezno plačevati plavalno takso. Zaradi številnih pritožbi, ki so jih že prejeli iz različnih navtičnih združenje, trenutno še razmišljajo, kako bi implementirali izjemo za navtike. Izjema se nanaša na plavanje, kadar v sidrišču sidrate in eden izmed članov posadke plava na obalo, da bi privezal krmo plovila. Organi se izgovarjajo, da bi bilo takšno izjemno težko implementirati, ker zapestnice niso programirane, da bi zaznale, ali plavate za zabavo ali iz nuje.

Izjeme

Zapestnico bodo morali nositi vsi kopalci starejši od 10 let. Edina izjema, ki so jo zaenkrat pripravljeni tolerirati je reševanje iz vode. V tem primeru je osebi, ki izvaja reševanje iz morja, dovoljeno v morje skočiti brez zapestnice. Za razlog navajajo hitrejše ukrepanje, brez izgube časa za namestitev zapestnice.

Natančne informacije v zvezi z zaračunavanjem plavalne takse bomo objavili v četrtkovi izdaji eNavtike.

Dopolnjeno: 4.4.2019

Seveda gre za prvoaprilsko šalo! So pa še kako resnični naši ostali članki.

Komentarji

Komentarji   

# KAGAMIRAKUL 06:31 01-04-2019
1.april
# miroslavni 07:38 02-04-2019
Dobra potegavščina. Ni pa nujno, da se naši dragi sosedje nekega dne res neodločijo za kaj podobnega. Pri zaračunavanju morja in sonca so neizmerno iznajdljivi.
# zidaricjan 15:51 02-04-2019
zidaricjan

Mislim da ni pametno pisati take stvari.Naši sosedje se hitro navdušijo za "take" ideje.