Čeprav je zlata doba piratov že zdavnaj minila, pa piratsko ropanje ladij še zdaleč ni šlo v pozabo. Še vedno se dogaja. Moderni pirati ropajo velike tovorne ladje, potniške ladje in tudi zasebna plovila, ki plujejo po širnem svetu.

Piratska dejavnost je na določenih območjih bolj aktivna, ponekod pa je je manj. V lanskem letu je bilo prijavljenih 557 piratskih napadov. Oglejmo si, kje so pirati najbolj aktivni

Lokacije piratskih napadov glede na število:

  1. St. Vincent & Grenadini (90)
  2. Santa Lucia (75)
  3. Grenada (68)
  4. Panama (40)
  5. Martinik (36)
  6. Venezuelska otočja (27)
  7. St. Martin –fran. (24)
  8. Puerto Rico (18)
  9. Trinidad & Tobago (16)
  10. Colombia (16)
  11. Dominica (15)
  12. Curacao (11)
  13. Guadelupe (10)
  14. Bonaire (8)
  15. Antigua & Barbuda (8)
  16. Belize (6)
  17. BVI (6)
  18. Barbados (2)

Jasmin Čauševič, ki jadra po svetu, je povzel poročila lanskih piratskih napadov.

11.11.2019 Portobelo, Panama

Jadrnica Alibaba pod norveško zastavo in s kapitanom Jorgenom Brevikom je zapustila Linton Bay in se zaradi neugodnih razmer nenačrtovano ustavila v zalivu Nombre de Dios, v bližini mesta Colon. Na njej so bili poleg kapitana še trije moški in dve ženski. V zalivu se je zasidrala okoli 13:00 ure, v zalivu pa ni bilo nobenega drugega plovila.

Okoli 19:00 ure so se jim takoj po padlem mraku približali trije čolni, na katerih je bilo osem zamaskiranih mož. V rokah so imeli puško in pištolo ter nože. Posadko so izsiljevali, ustrahovali, nato pa so obe ženski posilili. Ena od žrtev posilstva je bila stara 20 let, druga pa 35 let. Roparji so vzeli denar, mobilne telefone, ladijsko elektroniko, alkoholne pijače, cigarete in drugo premoženje, ki je pripadalo žrtvam tega gnusnega roparskega zločina. Vse skupaj je trajalo 45 minut, nato pa so napadalci vso posadko zvezali in se odpeljali v noč. Po odhodu roparjev se je posadka uspela rešiti, zato so dvignili sidro in so se vrnili v zaliv Linton ter se privezali v marino.

O napadu so poročali na policiji v Portobelu, kjer so žrtve prejele zdravniško pomoč in tudi zdravljenje v lokalnem zdravstvenem domu. Elmer Castillo, regionalni vodja poveljstva nacionalne policije, je sporočil, da so šest domnevnih piratov v hitri akciji že aretirali, zato tudi preiskave že potekajo. Prestala dva še iščejo.

V zadnjem času so poročali o podobnih incidentih v istem zalivu. Panama ima marine, ki so dokaj varne, meni osebno pa se zdi najbolj varen zaliv Portobelo. Svetujem sidranje in čakanje na prehod Panamskega kanala prav tu, kjer je veliko bark, mestece Portobelo pa ima svojo policijo.

16.8.2019 Linton Bay

V zalivu Linton so neznanci ukradli gumenjaka velikosti 3,30 metra, na katerem je bil tudi 15 KM zunajkrmni motor Yamaha. Žal je bil privezan za krmo in nezaklenjen.

28.7.2019 Linton Bay

V zalivu so ukradli 3,70 metra velik pomožni čoln znamke Rib ter 10 KM motor Mercury. Posadka je v času ropa spala na barki, ki je bila zasidrana v zalivu. Pirati so gumenjak preprosto odvezali in se odpeljali.

13.7.2019 Nombre de Dios

Jadrnica z dvočlansko posadko (mož in žena) se je ustavila in sidrala v zalivu Nombre de Dios. Prišli so roparji (verjetno isti kot v zgornjem članku) v čolnih ter ju oropali. Vzeli so denar, kreditne kartice, osebne telefone, računalnik, video kamero, fotoaparat, satelitski telefon, dron in EPIRB. Ko so že odnesli stvari na svoje čolne, sta se dva roparja vrnila na jadrnico in sta želela posiliti žensko, a ju je vodja roparjev prepričal, da tega potem nista storila. Odpeljali so se v temo, oropana jadralca pa sta dvignila sidro in odšla v marino Linton.

In to je samo Panama. Vse to se dogaja še po vsem Karibskem otočju, kakor tudi na Nizozemskih Antilih, v Kolumbiji … Letos se je piratstvo zelo razbohotilo v tem delu sveta, statistike pa kažejo, da prihaja do vse hujših posledic, kot so pretepi, vbodi z nožem, posilstva in celo umori.

O plovbi po nevarnem Karibskem morju bo 12.2.2020 potekalo predavanje Jasmina Čauševiča. Zagotovi si svoje mesto na tej povezavi.