Kdaj bomo Slovenci lahko zajadrali po hrvaškem Jadranu, še vedno ni znano. Kljub pogovorom med hrvaškim ministrom za turizem Cappellijem in slovenskim ministrom za gospodarstvo, ne znano še nič konkretnega.

Stalne špekulacije o tem, kdaj bomo Slovenci lahko prestopili mejo in zapluli po Jadranu, se nadaljujejo. Sprva so omenjali 18. maj kot datum, ko bo možno prečkati mejo, nato so omenjali, da bi bilo zaradi ugodne epidemiološke slike možno že prej, a se sedaj ta datum spet oddaljuje.

Odpiranje v fazah

Odpiranje meje naj bi potekalo v dveh fazah. Prva faza, ki naj bi se izvedla do konca maja, bo omogočila prehod meje lastnikom nepremičnin in plovil na Hrvaškem. Druga faza se bo izvedla v mesecu juniju, a žal verjetno šele v drugi polovici, ko bo Hrvaška odprla meje tudi za druge Slovence, ki bi radi dopustovali na Hrvaškem.

Prečkanje meje ob pogojih

Kljub temu da novica ni spodbudna, pa tudi odprtje meje ne bo dovolj za odhod na dopust. Slovenski in hrvaški Nacionalni inštitut za javno zdravje bosta postavila dodatne omejitve oziroma pogoje, pod katerimi bo možno prečkati državno mejo. Kakšne bodo dodatne zahteve, ni znano. Omenjajo pripravo protokola, ki ga bodo kasneje predlagali za uporabo znotraj celotne Evropske unije.

Najnovejše informacije na: