CupRoyale – regata motornih plovil okoli sveta

Regata Cup Royale je nov format regate. Plovila bodo obplula svet. Tokrat to ne bodo jadrnice temveč motorna plovila.

Epska bitka motornih plovil po tekmovalce popeljala v 20 držav. Ženske, moški in motorji se bodo pomerili v vseh aspektih plovbe z motornimi plovili. Pluli bodo preko oceanov in se srečali z najzahtevnejšimi pogoji. Regate se bo lahko udeležilo največ 50 ekip. Posamezno državo bo lahko zastopalo le eno plovilo. Regata bo imela dvajset postankov v dvajset različnih državah. Povsod jih bo pričakala množica gledalcev in seveda televizijske kamere.

CupRoyale – regata motornih plovil okoli sveta

Hitra plovba motornih plovil zahteva ogromno. Plovila morajo biti učinkovita, hidrodinamična in morajo imeti velik doseg. Večina motornih plovil lahko hitro pluje le 200 ali 300 nmi, potem pa goriva zmanjka. Regata Cup Royale bo od njih zahtevala več. Nekatere etape regate bodo dolge preko 2000 nmi. Proizvajalci plovil in motorjev se bodo morali vrniti za računalnike in zgraditi motorje, ki bodo potrošili najmanj goriva, oblikovati plovila, ki bodo imela najmanjši zračni in vodni upor in potrebne bodo nove tehnologije, ki bodo pomagale premagati velike razdalje med kontinenti.

Čemu organizirati takšno regato

Tako zahtevno regato lahko primerjamo z tekmovanjem v Formuli 1  ali Nascar. Ekipe tekmujejo zaradi samega izziva, tekmovalnosti in seveda zmage. Pri tem vlagajo izjemne napore in sredstva v razvoj tehnologije, ki jo kasneje lahko proizvajalci uporabijo pri izdelavi učinkovitih in varnih plovil. Podobno tehnologijo bodo razvijale ekipe, ki se bodo udeležile regate in pripomogle k hitrejšemu razvoju panoge.