Zadnje iz eTrgovine

19.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Padavine, oblačnost in megla vplivajo na manjšo vidljivost na morju in s tem otežujejo varno plovbo. Slabša vidljivost, megla in padavine nastajajo v atmosferi zaradi pretvorbe vode.

Kaj je megla

Megla je sestavljena iz izjemno majhnih kapljic vode polmera med 2 in 130 μm. Lahko je kapljevina ali pa v primeru zelo hladnega zraka kot ledeni kristali v trdnem stanju. Kapljice in kristali morajo biti tako lahki, da lebdijo v zraku. Vidljivost pri megli je manjša od 1 km, če pa je ta zelo gosta pa celo manjša od 50m. Najbolj gosta megla se na Jadranu običajno pojavlja na področju zahodne Istre, kjer je letno zabeležijo tudi do 10 in več dni. Težave povzroča tudi pri plovbi v srednjem Jadranu, to pa predvsem zato, ker prebivalci v tem delu megle niso vajeni.

Kdaj se pojavlja

Megla se najpogosteje pojavlja v zimskih mesecih. Na severnem Jadranu običajno nastane zaradi toplega zraka, ki prihaja s kopnega na morje, ki je dosti hladnejše. Zrak se nad morjem ohladi in vlaga se prične kondenzirati v obliki megle. Ta vrsta megle se ne razlikuje močno od sestave oblakov pri dnu. Zato lahko v času take megle izgleda, kot da smo v oblaku.

Razlogi za nastanek megle

Megla nastane kadar zrak vsebuje visoko relativno vlažnost in se ponoči močneje ohladi. Zrak se ohladi pod mejo rosišča, kar povzroči kondenzacijo pare oziroma nastanka megle. To vrsto megle imenujemo radiacijska megla.

Druga možnost za nastanek megle je vodoravno drsenje tople in vlažne zračne mase nad hladnejšo podlago (kopensko ali morsko). Temperatura zraka se zaradi dotika z hladnejšo podlago zniža do rosišča in vodna para v ohlajenem zraku kondenzira. V našem Primorju se pojavlja zlasti pozimi v dneh, ko ni burje pri prehodu toplega in vlažnega zraka z morja na kopno, ki je močno ohlajeno ali pa pokrito s snežno odejo. Takšno meglo imenujemo advekcijska megla.

Kako pluti v pogojih z zmanjšano vidljivostjo si lahko preberete v tem članku!

Komentarji