Sundeck 550 je prvič zarezal valove v začetku avgusta 2015. Uradna predstavitev plovila je potekala na letošnjem Cannes Yacht Festivalu, čaka pa jo še predstavitev na Genova Boat Show-u.

Sundeck 550 je zasnovalo oblikovalsko podjetje Zuccheri Yacht Design. Pri izdelavi sodelujejo največji mojstri. Pri izdelavi uporabljajo le visoko kvalitetne materiale, izbrane z okusom, stilom in pridihom elegance.

Sundeck 550 je zaradi svoje oblike trupa hiter in ekonomičen trawler. Polno naložen je pri hitrosti 7,5 vozlov postavil nov rekord v učinkovitosti saj je bila izmerjena poraba le 1 liter goriva na miljo (7,5 l/h); Ko se je kazalec ustavil  pri hitrosti 9 vozlov je poraba znašala 1,7 litra na miljo (15,5 l/h). Pri polno naloženem plovilu je največja dosežena hitrost plovbe 25 vozlov. Potovalna hitrost pa se giblje med 14 in 20 vozli.

Sundeck 550 je prvi izmed serije treh trawlerjev dolžine od 16 do 24 metrov, izdelanih po željah kupcev, ki so v celoti izdelani v Italiji. Nedvomno postavlja mejnike v smislu prostornosti, funkcionalnosti, udobnosti plovbe in možnosti sodelovanja kupca pri izdelavi plovila glede na njegove želje. Prostornost te jahte je občutno večji v primerjavi z drugimi plovili v tej kategoriji. Čeprav ni presegel standardnih dimenzij svoje kategorije, daje Sundeck 550 občutek prostranosti tako znotraj kot zunaj. Prostorski koncept pri standardnih dimenzijah omogoča izdelavo zračnega in prostornega bivalnega prostora in obenem ohranja zelo široke zunanje prehode. Da bi razumeli koncept in dimenzije te jahte si predstavljajte jahto enake dolžine, ki bi jo lahko v celoti spravili v kalup Sundeck 550.

Kuhinja je sestavni del glavnega bivalnega prostora.  Dostop do nje je mogoč z obeh stranskih prehodov. Leseni deli kuhinje so iz masivnega lesa (svetli hrast). Izbrani električni aparati so najvišje kakovosti in se lepo sovpadajo z masivnim pohištvom. V salonu najdemo dve usnjeni zofi na katerih lahko sedi do 10 ljudi. Na sredini salona se nahaja jedilna miza, nastavljiva po višini in se lahko priložnostno uporabi kot ležišče za dve osebi. Mesto namenjeno krmarju je postavljeno v dnevnem prostoru spredaj desno. Visoka tehnologija je racionalno in smiselno razporejena tako, da so vse kontrole na dosegu rok. Upravljanje z njimi pa preprosto.

Celotna zasnova, vsak del, naprava ali kos pohištva je oblikovan za kar največjo uporabnost. Podpalubje nudi različne konfiguracije prostorov in namembnosti le teh. Tukaj najdemo tri kabine, vsaka s svojo kopalnico in ločeno prho, kar je redkost pri teh vrstah in velikostih jaht), ali pa štiri kabine (edina jahta v tem segmentu…) s stojno višino 2 metrov v vseh prostorih. Lastniška kabina se nahaja na sredini plovila. Velika panoramska okna omogočajo razkošen pogled na obe strani. Opremljena je z več predalniki in velikimi garderobnimi omarami. V lastniški kabini se nahaja tudi zasebna kopalnica. V premcu se nahaja VIP kabina s kopalnico. V prostor doteka svetloba skozi eno manjše in eno večje ladijsko okno. Na desni strani krme se nahaja dvojna kabina, namestitveni prostor za posadko dostopen z zadnje ploščadi, opremljen z dvema ležiščema.

Zunanje površine na Sundeck 550 so ogromne. Velika ploščad za sončenje nima tekmecev glede udobja in prostornosti. Kokpit je tehnološko perfektno zasnovan in v celoti ustreza namenu.

Flybridge je zares vsestranski. Z nekaj truda ga lahko spremenimo v prostor za sončenje ali jedilnico na prostem, pod biminijem. Manjša kuhinja na flybridgu je opremljena z električnim žarom in hladilnikom. Na krmi je prostor za dvigalo za pomožni čoln, katerega lahko pospravimo tudi na kopalno ploščad.

Vsa oprema je skrbno izbrana za kar največje udobje na plovilu. Sundeck 550 je opremljen s klimatsko napravo izjemnih kapacitet (60,000 BTU) in 16 kW generatorjem. Žiroskopski stabilizatorji so na voljo kot opcija.

Zelo velik in prostoren motorni prostor omogoča enostavno servisiranje in vzdrževanje. Plovilo je opremljeno z dvema motorjema FPT N67- 6.7 litrov katerih moč lahko definira uporabnik. Na voljo so motorji moči od 450 do 570 konjskih sil. V tem močnostnem razredu so ti motorji nedvomno najboljši v vseh pogojih. Sundeck 550 bo na voljo za testiranje na Genova boat showu.

Tehnične značilnosti:

Dolžina čez vse: 17,35 m
Dolžina trupa: 15,70
Dolžina vodne linije: 15,06 ,
Največja širina: 5,00 m
Izpodriv prazne jahte: 19,5 t
Izpodriv pri polno naloženi jahti: 24,7 t
Ugrez polnega plovila na propelerju: 1,30 m
Kapaciteta rezervoarja za gorivo: 2500 l
Kapaciteta rezervoarja za vodo: 900 l
Motorji. FPT Industrial N67 2X 450/500/570 hp
Največja hitrost: 27 vozlov
Število posadke na krovu: 12/14/16
Število kabin: 3+1 ali 4 + 1
Ležišča: 6+2 ali 8 + 2
Ce kategorija: A/B/C
Doseg: 2500 nm pri 7,5 vozlih
2000 nm pri 8 vozlih
1450 nm pri 9 vozlih
420 nm pri 16 vozlih

Zastopa in prodaja:

STAL ELEKTRONIK d.o.o.
SELENE ADRIATIC
Tbilisijska ulica 89
SI-1000 Ljubljana
Kontaktna oseba: Aleš Strmljan, telefon: 041 725 800; email: ales@selene-yachts.si