V noči iz ponedeljka na torek je na področju celotne Dalmacije prišlo do nenadnega poslabšanja vremenskih razmer. Zgodilo se je preko 30 pomorskih nesreč, med njimi se je ena končala tragično.

V ponedeljek zvečer se je začelo vreme na področju Dalmacije bliskovito slabšati. Ob 22.00 uri na severu Dalmacije in vse do 4.00 ure zjutraj na južnem delu Dalmacije, so se zvrstile številne nevihte, ki so jih spremljali močni vetrovi. V centru za iskanje in reševanje na morju so zabeležili preko 30 pomorskih nesreč. V večini je prišlo do nasedanje plovil in povzročena je bila velika materialna škoda. K sreči v nesrečah nihče od članov posadk ni bil poškodovan in ni prišlo do onesnaženja morja. Večino plovil so uspeli rešiti že naslednji dan.

Žal pa se je ena nezgoda končala tragično. Hrvaški ribič, član posadke hrvaške ribiške ladje Vicenza, je v nevihti izgubil življenje. Ob 23.24 uri so z ladje sporočili, da je njihov ribič padel v morje in potrebujejo pomoč pri reševanju. Med plovbo v Zlarinskem arhipelagu je ribiško ladjo zajel nenaden, močen sunek burje. Ladja se je nagnila in del ribiških mrež je odneslo v morje. Dva izmed ribičev sta se vkrcala na pomožno plovilo, da bi mreže pobrala iz morja. Pri tem je eden izmed ribičev padel v morje in se ni uspel rešiti. Drugi ribič, je izgubil vidni kontakt. Nemudoma so pričeli z iskanjem ter reševanjem. V akcijo so se vključili ladje »Hlap«, »Moja Roža«, »Kraljica mira«, »Albatros mali« ter plovila komercialne službe za reševanje EmergenSea. Ob 3.10 uri so iz enega izmed plovil sporočili, da so v bližini Zaboriča v morju našli truplo pogrešanega ribiča.

Ante Ninič, ribič na ladji, ki se je pridružil reševalni akciji in je našla truplo pogrešanega ribiča, je med plovbo proti lokaciji, kjer so našli truplo posnel video:

Potopljena jadrnica na Kornatih

Vir: MPPI.hr, FB-Ante Ninič, Foto: slika je sibmolična