Prejšnji teden se je na območju zahodnega dela Sredozemlja razvila močna nevihta, ki so jo poimenovali Gloria. Močni vetrovi, ki so pihali na območju vzhode Španije, so povzročili najvišji do sedaj izmerjen val na Mediteranu (več v članku evihta Gloria povzročila največji val na Mediteranu, visok preko 13 m).

Nevihta nikakor ni prizanesla niti otoku Mallorca. Pravo opustošenje je za seboj pustila v pristanišču Port de Pollenca. Številna plovila so se potopila, še več pa jih je naplavilo na obalo. Nekateri lastniki so imeli srečo in so njihova plovila nasedla na peščeni obali, drugim so se razbila na skalnati obali.

Otočanka Karen Dempster je 22. januarja 2020 na svojem twitter profilu objavila videoposnetek, ki prikazuje posledice nevihte in začetek reševanja plovil in odstranjevanja posledic te močne nevihte. Zraven je še dodala: »Čiščenje se začenja. Na otoku vlada izjemna zaskrbljenost. Vsi smo žalostni. Nihče z otoka se ne spomni, da bi se kdaj zgodilo kaj takega. Pogovarjamo se o podnebnih spremembah, kar nas zelo skrbi.

Po navedbah lokalnih medijev je v nesreči devet ljudi izgubilo življenje, štiri pa še pogrešajo.

Preberite tudi: