Jahta povozila gliser pred Bernardinom

Včeraj se je na slovenski obali zgodila huda pomorska nesreča. Italijanska jahta je zapeljala preko slovenskega gliserja, ki je pred Bernardinom lovil ribe.

Slovenski navtik in strasten ribič je pred Bernardinom lovil ribe na svojem gliserju. K sreči je bil pozoren in opazil, da proti njemu glisira jahta. Takoj je poskušal vzpostaviti vizualni stik z jahto, a ni naletel na odziv. V zadnjem trenutku je skočil v morje. Ni imel niti časa, da bi iz rok izpustil ribiško palico. A rešil si je življenje. Italijanska jahta, ki je glisirala, je trčila v krmo njegovega gliserja in preplula celotno plovilo. Obe plovili sta v nesreči močno poškodovani. Italijanska jahta je utrpela poškodbe pod vodno gladino. Vanjo je začela vdirati voda. Ko so pripluli v marino Portorož, so jo morali nemudoma dvigniti iz morja.

Tudi plovilo Slovenca so odvlekli v marino. Plovilo pod vodno gladino ni utrpelo poškodb, nadgradnja in motor pa sta v celoti uničena.

Po prejetih informacijah naj bi italijanska jahta plula s pomočjo avtopilota. Krmar oziroma lastnik med plovbo očitno nista bila pozorna, kje plujeta. Ne pozabimo: Glisiranje na oddaljenosti do 250 m od obale je prepovedano!

Jahta povozila gliser pred Bernardinom

Slika zgoraj: ostanki gliserja; slika spodaj: italijanska jahta na kopnem zaradi poškodb pod vodno gladino

Jahta povozila gliser pred Bernardinom

Foto: bralec eNavtike