Ameriško podjetje Iridium Communications je predstavilo prvih sedem podjetij, ki so pooblaščene za izdelavo satelitskih naprav GMDSS.

Podjetja Arion Communications, AST, Marlink, Marsat, NSSLGlobal, Satcom Global in Speedcast bodo lahko prva ponudila globalno satelitsko storitev GMDSS. Hkrati so to prva podjetja, ki bodo ponujala opremo za to celovito rešitev. Iridium GMDSS bo prva storitev, ki bo v eni napravi ponujala vse tri storitve sistema GMDSS:

  • aktivacija klica v stiski s pritiskom na gumb (Distress Alert),
  • glasovni klic, s katerim je možno centru za reševanje sporočiti dodatne informacije (Safety Voice) in
  • pošiljanje varnostne informacije o plovilu (MSI – Maritime Safety Information).

Poleg navedenih storitev bodo v eni napravi ponujali tudi obstoječe storitve glasovnega klica in prenosa podatkov. Vse bo na voljo v eni sami napravi, ki bo na voljo po sprejemljivi ceni. Pri podjetju Iridium Communications predvidevajo, da bo cena njihove storitve le 25 % cene podobne storitve, ki jo je treba plačevati sedaj. Storitev naj bi bila na voljo že v prvi polovici letošnjega leta.

Podjetja, ki bodo prva začela ponujati storitev, bodo igrala ključno vlogo pri implementaciji Iridium GMDSS sistemov na ladjah ali celih flotah, ki bodo želele preiti na globalno mrežo ponudnika Iridium.