Vendee Globe 2020

Jadralci so začeli regato z enoinpolurnim zamikom zaradi megle, ki se je vila pred pristaniščem Les Sables d'Olonne. V zmernih jugovzhodnih vetrovih so se podali proti zahodu skozi Biskajski zaliv. Že na samem začetku je bilo jasno, da bodo vodilne pozicije zasedli jadralci, ki jadrajo na jadrnicah s hidrokrili. Njihova hitrost plovbe je znašala neverjetnih 17–20 vozlov.

Strategi, ki pomagajo jadralcem, so povedali, da bo začetek regate odličen za prilagajanje na težje vetrovne razmere. Vsi so izpluli v zmernih vetrovih. V prihodnjih dneh pa se bodo razmere spremenile. Čez tri dni pričakujejo, da jih bodo zajeli močnejši vetrovi, valovi na Atlantiku bodo dosegli višino 4 m. Prve tri dni bo potekalo tako imenovano ogrevanje, ko bodo jadralci svoje jadrnice lahko pripravili za bolj zahtevne razmere. V tem času ne pričakujejo večjih problemov z jadrnicami. Ko bodo zapluli v visoke valove, pa se bodo verjetno pojavile prve okvare.

Kljub napovedim pa je bil prvi jadralec Fabrice Amedeo po štirih urah plovbe v Biskajskem zalivu, prisiljen obrniti krmilo. Zaradi okvare na glavnem jadru se je moral vrniti v pristanišče Les Sables d'Olonne. Pristal je nekaj minut pred 01.00 uro ponoči.

Stanje 9.11.2020 po 18.30 urah plovbe

Teoretična razdalja plovbe, ki jo morajo prepluti jadralci, znaša 24.296 nmi. V prvih 18 urah in pol je najbliže cilju Jean Le Cam na jadrnici Yes we Cam!, ki se mu je približal 183 nmi. Izbral je plovbo proti zahodu, kjer pluje večina jadralcev brez hidrokril. Na drugem mestu pluje Maxime Sorel. Oba plujeta proti zahodu, zaradi česar sta bliže cilju kot vodilna ekipa jadralcev s hidrokrili na severozahodni ruti. Trenutno za vodilnim zaostaja le 1,18 nmi. Na tretjem mestu je Damien Seguin z nekaj manj kot 3 nmi zaostanka za vodilnim.

Alex Thomson na jadrnici Hugo Boss trenutno pluje šele na enajstem mestu. V začetku je plul s skupino proti severozahodu, pred nekaj urami pa se je odločil, da zapluje južneje od vodilne skupine in pluje proti zahodu.

Vodilni v skupini jadralcev s hidrokrili je Nicolas Traussel. Je najbolj severozahodno med vsemi jadralci in že pluje v območje močnejših vetrov. Do sedaj je preplul že več kot 280 nmi. Zaradi plovbe po bistveno bolj severni ruti je ves čas plul v močnejšem vetru in zato premagal 80 nmi večjo razdaljo kot trenutno vodilni. Ko bo dosegel območje z najmočnejšim vetrom, ki bo namesto trenutnih 14 vozlov presegel hitrost 20 vozlov, bo verjetno obrnil proti jugu. Ali se je daljša pot splačala bomo videli v roku 24 ur.

< Začetek epske regate Vendee Globe 2020   Drugi jadralec zaradi okvare na kopno >

Vendee Globe 2020