Vendee Globe 2020

Armel Tripon, ki pluje na jadrnici L’Occitane en Provence, je ponoči izgubil jadro J3. Zaradi okvare se je odločil, da zapluje proti obali. Jadra proti španskemu pristanišču La Coruna.

Danes ponoči, okrog 1.00 ure, se je snelo jadro J3 francoskega jadralca Armel-a Tripon-a. Zaradi okvare nosilca jadra, je moral posredovati sredi noči. K sreči je jadro rešil, a z njim ne more več jadrati. V sodelovanju z njegovo kopensko ekipo, so se odločili, da zapluje proti španskemu pristanišču La Coruna, do koder ga loči 350 nmi plovbe. Jadro bo poizkušal popraviti in se vrniti v regato

Nekoliko bolj spodbudna novica prihaja z jadrnice Newrest – Art et Fenetres. Jadralec Fabrice Amedeo se je moral zaradi okvare glavnega jadra vrniti v pristanišče Sables d'Olonne že prvi dan, je uspel napako odpraviti. Ponoči, nekaj minut čez polnoč je zopet razprl jadra in se že drugič podal na letošnjo regato. Zaradi okvare je trenutno na zadnjem mestu. Za vodilnim jadralcem zaostaja 500 nmi.

Kevin Escoffier na jadrnici PRB ima jacuzzi

Vendee Globe 2020

Okrog 9.00 ure zjutraj je jadralec Kevin Escoffier opazil, da se v njegovi kaluži nabira voda. Ugotovil je, da pušča ventil, ki služi za praznjenje vode pri sistemu hidravlične kobilice. Popravilo med plovbo v vetru, ki piha 5 vozlov bi bilo enostavno, a sedaj pluje v vetrovih, ki dosegajo 40 vozlov. Escoffier je eden tehnično najbolje podkovanih jadralcev. Ugotovil je, da mora počakati dobro uro, ko bo lahko spremenil smer plovbe, nagnil plovilo na drugo stran in pričel s popravilom.

Jadralci v fronto z vetrovi, ki presegajo 40 vozlov

Nekateri jadralci so že prečkali fronto. Tisti, ki so zapluli po severozahodni ruti, so jo doživeli ponoči in jo prepluli v jutranjih urah, tisti, ki pa so se odločili za plovbo proti jugozahodu pa so v fronto zapluli zjutraj. Skupina jadralcev, ki je fronto že preplula, se je obrnila proti jugu. Na zahodni strani pihajo zmerni severozahodniki, ki jim omogočajo plovbo s hitrostjo preko 15 vozlov. Jadralci, ki so se odločili za jugozahodno ruto, v njej so večinoma tisti brez hidrokril, so trenutno v močnih jugozahodnih vetrovih.

Pip Hare na jadrnici Medallia je o plovbi skozi fronto zapisala:

»Ta fronta nam da vedeti, da solo plovba okoli sveta ne bo mačji kašelj. Med tem, ko sem pisala tole sporočilo, me je dvakrat vrglo s sedeža. Presesti sem se morala na vrečo, ki je ležala na spodnji strani barke. Če me ponovno vrže, ne bom mogla leteti prav daleč. Zelo neudobno je sedeti in pisati sporočila, ko veš, da zunaj divjajo močni vetrovi, ki dvigajo visoke valove. Veter v sunkih piha 38 vozlov. Napoved predvideva, da bo takšno vreme še naslednjih pet ur. Takoj, ko prečkam fronto se bom obrnila proti jugu. Jutri pričakujem plovbo z vetrom v krmo. Moram ostati budna, spočita in pripravljena, da zamenjam jadra, takoj ko prečkam fronto. Spala bom kakšno uro ali dve, ko končam tole sporočilo in pregledam, da je na krovu plovila vse tako kot mora biti.«

Charal se vrača v pristanišče Les Sables d'Olonne (posodobljeno ob 13:00)

Jeremie Beyou na jadrnici Charal je ponoči trčil v neznan plavajoč predmet. Ima težje poškodovano eno od krmil. Najprej se je odločil, da okvaro odpravi sam. Po skrbnejšem pregledu krmila in plovila, je ugotovil da gre za večjo poškodbo, kot si je mislil. Skupaj s svojo kopensko ekipo so se odločili, da se vrne v izhodiščno pristanišče Les Sables d'Olonne in poizkuša odpraviti okvaro.

Jeremie Beyou je jadral v skupini, ki je izbrala bolj zahodno ruto. V času trka v neznan predmet je bil na 14. mestu. Njegova hitrost plovbe je znašala 10,9 vozla. Od štarta regate je preplul 429 nmi za vodilnim pa je zaostajal 70 nmi.  

< Prve težave na regati Vendee Globe   Hugo Boss prevzel vodstvo >