Alex Thomson, Hugo Boss, Vendee Globe

Dirka proti področju Doldrums se pričenja (16.11.2020 ob 9.00)

Jadralci drvijo proti jugu. Vzhodni pasati, ki pihajo iz Afrike proti Ameriki, omogočajo izjemno hitro plovbo proti jugu, proti področju Doldrums (kaj je področje Doldrums na tej povezavi), ki zna premešati štrene na regati. Prva dvanajsterica jadralce, ki že pluje v pasatih dosega hitrosti plovbe med 17 in 20 vozli. Alex Thomson, ki je včeraj ponovno prevzel vodstvo in pred zasledovalcem Jeanom Le Camom vodil 27 nmi, si je ponoči prednost še močno povečal. Trenutno pluje 75 nmi pred njim. Thomas Ruyant na tretjem mestu zaostaja že 140 nmi, četrti Kevin Escoffier pa že 175.

Jean Le Cam, Vendee Globe

Jadralci plujejo proti jugu mimo Zelenortskih otokov. Jadranje v podobnih pogojih, kot so sedaj, jih bo spremljali naslednja dva dneva. Kakšno bo vreme v muhastih Doldrums-ih, bo bolj jasno jutri.

Ob 5.00 uri zjutraj se je s svoje jadrnice Corum L'Epargne javil Nico Troussel, ki trenutno pluje na osmem mestu:

»To je hitrostno tekmovanje proti področju Doldrums. Ni prav nič prijetno. Kljub temu, da valovi niso visoki, jadrnice močno udarjajo vanje, ker plujemo z izjemno veliko hitrostjo. Ves čas moramo biti zelo pozorni. Le malo stvari lahko počnemo. Težko je spati, težko je že zlesti v posteljo. Imam težavo z elektriko. Pokvaril se mi je  hidrogenerator. Trenutno še nimamo rešitve. Plujem z eno skrajšavo in manjšim gennakerjem.«

 

Zopet sprememba na vrhu (15.11.2020 ob 9.30)

Današnja noč je bila zopet v znamenju Alexa Thomsona. V šibkejših vetrovih, ki so pihali s hitrostmi 10 - 18 vozlov, je svojo jadrnico nastavil idealno in si prijadral lepo prednost pred Jeanom Le Camom.

Thomson je včeraj ponoči izgubil vso prednost pred Jeanom Le Camom. Za njim je zaostajal že več kot 20 nmi. A danes ponoči so se stvari obrnile njemu v prid. Ob 9.30 uri (ko pišemo tale prispevek)  njegova prednost znaša kar 27 nmi pred Francozom. Jean Le Cam še vedno pluje bolj vzhodno od Thomsona. Kljub temu, da bi pričakovali, da bo Thomson imel večjo prednost zaradi hidrokril, se Le Cam na jadrnici Yes We Cam!, ki je brez hidrokril, bori enakovredno.

Prednost pred ostalimi se povečuje

Jean Le Cam, Vendee Globe

Na tretjem mestu pluje Benjamin Detreux s 95 nmi zaostanka. Vsi ostali jadralci zaostajajo že več kot 100 nmi. Četrti je trenutno Tomas Ruyanr, s 130 nmi zaostanka pa na petem mestu pluje Kevin Ecsoffier z jadrnico PRB. Če odmislimo Jeremia Beyoua in Fabricea Amadeoa, ki sta se morala vrniti v izhodiščno pristanišče, je trenutno najslabši jadralec Sebastien Destermau z zaostankom 807 nmi. Fabrice Amadeo, ki je ponovno štartal z dvodnevnim zaostankom, pluje le še 200 nmi za njim.

Benjamin Detreux, ki z jadrnico Omnia pluje na tretjem mestu, se je ob 5.00 uro zjutraj javil z Atlantika:

"Ne postavljam si preveč vprašanj. Poizkušam bit nežen s svojo barko in stvari počnem po občutku. Ko sem prečkal depresijo, me je večkrat vrglo po barki in sem dobil nekaj prask. Za jutri sem si pripravil seznam stvari, ki jih moram opraviti. K sreči nič resnega. Jutri nameravam opraviti tudi podroben pregled plovila. Danes je prvi dan, ko imam nekaj časa zase. Počutim se dobro. Štart regate je bil tako zahteven, da nisem imel nobenega časa. Zdaj ko sem mimo depresije in plujem z vetrom, sem se nekoliko umiril, nekaj pojedel in spočil. Občutek je dober. Lahko sem zunaj na krovu v majici s kratkimi rokavi. Spijem lahko kavo. Jadrnica pluje dobro. Vetrovi so nestabilni in plovba s spinakerjem je komplicirana. Pluješ pod čudnim kotom in ne dosegaš dobrih povprečnih hitrosti. Ves čas moraš bit zraven. Zdaj bomo zapluli v vzhodne pasate, ki so bolj stabilni. Jadrnico sem pripravil za prečenje na levo stran. Priprava balastnih tankov za uravnoteženje plovila je prav pekel. Moraš bit previden, da si ne poškoduješ hrbta. Kot bi bil kaznovan."

 

Jean Le Cam ali Alex Thomson, to je sedaj vprašanje (14.11.2020 ob 11.00)

Na Atlantiku se bije prava bitka. Najhitrejši jadralci ne popuščajo. Današnja noč je bila v znamenju najhitrejšega jadralca brez hidrokril, Jeana Le Cama na jadrnici Yes we Cam!

Skozi nevihto Theta je prijadral kot vodilni. Svoj zaostanek, ki je včeraj zvečer znašal 25 nmi, je nadoknadil in prehitel Angleža Alexa Thomsona na jadrnici Hugo Boss. Trenutno vodi za 4 nmi.

Jean Le Cam, Vendee Globe

Poglejmo si še nakaj statističnih podatkov. Jean Le Cam je do sedaj preplul 1802 nmi. Trenutno pluje s hitrostjo 16 vozlov, njegova hitrost približevanja cilju (VMG - Velocity Made Good) pa znaša 11,8 vozla. Alex Thomson je do sedaj preplul 1923 nmi, trenutna hitrost plovbe znaša 19,9 vozla, hitrost približevanju cilja pa 9,9 vozla. V kolikor v naslednjih urah ne bo prišlo do večjih sprememb, se bo prednost Jeana Le Cama povečevala.

Alex Thomson je opisal nočno plovbo:

"Ni bilo prijetno. Vremenska napoved je bila dobra. Vetrovno, veter v sunkih, razburkano morje. Na krovu lahko meriš velikost valov. Jaz sem ocenil, da merijo med 6 in 6,5 m. Veter je pihal s hitrostjo 50 vozlov, sunki so presegali 60 vozlov. Plovba skozi depresijo je bila najboljša možna izbira. A ko enkrat zapluješ v te pogoje, je to boj za preživetje in upaš, da se bo končalo dobro. Jean Le Cam se mi približuje. Moj bog, Jean Le Cam je vrhunski, neverjetno. Tam kjer je on v svojo jadrnico pri njegovih letih je res briljantno."

Kaj je z ostalimi jadralci?

Kot smo napovedali se razlike med njimi povečujejo. Benjamin Detreux, ki trenutno pluje na tretjem mestu, zaostaja že 50 nmi, Thomas Ruyant na jadrnici LinkedOut že 80 nmi, za petami, le 2 nmi za njim pa pluje Kevin Escoffier na PRB.

 Šesti dan na jadrnici Hugo Boss

 

Najhitrejši jadralci zapluli v tropsko nevihto Theta (petek, 13.11.2020 ob 9.00)

Nočna plovba je bila izjemno uspešna za Alexa Thomsona. Plul je proti jugu mimo Azorov, seda pa je že zaplul proti tropski nevihti Theta, ki je na njihovi poti.

Thomson na jadrnici Hugo Boss je ponoči pridobil 37 nmi proti jadralcu Nicu Trousselu, ki pluje najbližje njegovi ruti. Pred zasledovalcem Jean Le Camu na jarnici (Yes We Cam!) ima trenutno že 31 nmi prednosti.

Charlie Dalin na jadrnici Apivia se je odločil da pluje bolj zahodno. Prepričan je, da bo plovba po zahodnem robu nevihte bolj varna kot tista za katero se je odločil Alex Thomson, ki trenutno pluje proti centru nevihte. Nevihta Theta se sicer počasi premika proti vzhodu, zaradi česar bo verjetno Alex Thomson jadral v močnejših vetrovih, ki bodo omogočali hitrejšo a nekoliko manj varno plovbo.

Nicholas Troussel je spročil:

»Trenutno imamo zelo dobre pogoje za plovbo. Vetrovi pihajo s hitrostjo med 20 in 25 vozli. Trenutno jadram z eno skrajšavo in Code 0 jadrom. Z zmanjševanjem jader ne nameravam kasniti.«

Sebastien Destremau, Vendee Globe

V naslednjih urah bodo vodilni jadralci zapluli v močnejše vetrove. Pravočasno bodo morali zmanjšati jadra. Namesto prve bodo morali preiti na drugo skrajšavo glavnega jadra. Jadralci v sredini regate bodo imeli nekoliko drugačno situacijo. Del flote, ki se zadržuje v področju Azorov bo zajel šibkejši veter zaradi česar se bodo razlike med vodilnimi in preostalimi povečale.

Fabrice Amédéo, ki se je kot prvi jadralec vrnil v izhodiščno pristanišče Les Sables d'Olonne, in se vrnil v regato z dvodnevnim zaostankom, pluje mimo severne Španije. Jeremie Beyou je na robu Biskajskega zaliva in se vrača proti izhodišču zaradi poškodbe krmila. Pred njim je še 300 nmi plovbe.

 

Hidrokrila so prednost (četrtek, 12.11.2020)

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo jadralci, katerih jadrnice imajo hidrokrila, prišli v vodstvo. In pravkar se je zgodilo. Britanski jadralec Alex Thomson je s svojo jadrnico Hugo Boss odlično izkoristil vetrove in prevzel vodstvo

Alex Thomson pluje izjemno hitro. V severnih vetrovih, ki pihajo s hitrostjo okrog 22 vozlov, svojo jadrnico krmari odlično. Njehova trenutna hitrost plovbe znaša kar 18,4 vozla. Od štarta regate je prejadral 782 nmi in prehitel Brnjamina Dutreuxa, ki trenutno zaostaja 6 nmi. Kot tretji trenutno pluje Thomas Ruyant na jadrnici LinkedOut dobro miljo za njim pa je Charlie Dalin na jadrnici Apivia. Sledita še dva favorita Jean le Cam na jadrnici Yes we Cam! In Kevin Escoffier ja jadrnici PRB. Med njimi je vsega 23 nmi razlike.

Četrti jadralec s težavami se je obrnil proti obali

Sebastien Destremau, Vendee Globe

Četrti jadralec, ki je moral prekiniti regato je Sebastien Destremau. Ponoči so se na njegovi jadrnici pričele težave. Najprej je zaplul v veter proti severovzhodu, nato nadaljeval proti jugozahodu, sedaj pa očitno pluje proti vzhodu, proti španski obali. Kaj se dogaja na njegovi jadrnici še ni jasno. Takoj, ko bo sporočil, kakšne težave ga pestijo, bomo objavili na naši strani.

Ob 15.30 uri se je s svoje jadrnice oglasil Sebastien Destremau. Sporočil je, da je imel težave z dvižnico in ni mogel menjati jader. Ugotovil je, da težave no bo uspel rešiti drugače, kot da se povzpne do tretjega križa na jamboru. Danes dopoldne mu je uspelo splezati 18 m visoko in rešiti težavo. Za popravilo je potreboval več ur. V času, ko je bil visoko nad morsko gladino, so nad plovilom bdeli člani kopenske ekipe. Med popravilom je utrpel nekaj prask, a počiti se dobro. Pravi, da je plovilo kot novo razen dela strehe. Zaradi okvare dvižnice je nanj padel bum in glavno jadro, ki skupaj tehtata 200 kg. Na koncu sporočila je dodal: "V regato sem se vrnil ob 12.30. Vse deluje perfektno, dokler se ne zgodi kakšno novo sranje, seveda."

< Drugi jadralec nazaj na obalo   Nicolas Trousel doživel tragedijo na Atlantiku >

Divja plovba v jutranjih urah (Hugo Boss)

Plovba Alexa Thomsona na Hugo Boss skozi fronto, kjer so vetrovi dosegeli 53 vozlov

Alex Thomson, Hugo Boss, Vendee Globe

Foto: © Jean-Marie Liot / Alea / VG2020