Thomas Ruyant, LinkedOut, Vendee Globe

Thomas Ruyant prevzel vodstvo na Vendee Globe (21.11.2020 ob 11.00)

Alex Thomson, ki je zadnje dni prepričljivo vodil, je preko noči izgubil vodstvo. Thomas Ruyant na jadrnici LinkedOut je bil hitrejši in prevzel vodstvo Ruyant je v zadnjih 24 urah preplul 511 nmi, Thomson pa le 10 nmi manj. Ta razlika bi morala zadoščati za izenačenje na prvem mestu, saj je imel Thomson včeraj 10 nmi prednosti, a Ruyant pluje bolj vzhodno in je zato danes kar 25 nmi pred Thomsonom. Na tretjem mestu pluje Charlie Dalin z 76 nmi zaostanka, Jean Le Cam na četrtem pa zaostaja že 270 nmi.

Pip Hare, Vendee Globe

Vodilna trojica pluje v solidnih vzhodnih vetrovih in izkorišča vremenska vrata, ki omogočajo hitro napredovanje v južni ocean. Današnji dan bo odločilen, kdo bo prvi prijadral na jug in začel pluti v zahodnih vetrovih, ki ga bodo ponesli proti Afriki, proti rtu Dobrega upanja. Trenutno ima najboljše izglede zopet Alex Thomson. Ker pluje najbolj zahodno, bo imel močnejše vetrove in bo lahko hitreje prejadral do juga. Kaj pomeni 25 nmi prednosti Ruyanta na jadrnici LinkedOut, bo jasno konec današnjega dneva.

Alex Thomson je na vprašanje, če ga skrbi prednost Ruyanta pojasnil:

"Plujem svojo regato, kolikor le mi omogočajo pogoji. Pripravljam se na pogoje v katerih moja jadrnica pluje najbolje. Naše jadrnice so si zelo podobne glede hitrosti s katero lahko plujemo. Poizkušal bom unovčiti svojo pozicijo glede na zemljepisno širini, ki je ta trenutek boljša."

Ruyant se je oglasil šele, ko se je zbudil. Ima poseben režim počitkov. Ko se je prebudil danes zjutraj, sploh še ni vedel, da vodi. Ves čas je plul s hitrostmi med 20 in 23 vozli. Ko je ugotovil, da vodi, je sporočil:

"Situacija uhaja izpod nadzora. Je zelo stimulativno. PO drugi strani drug na drugega izvajamo močan pritisk. Sem vesel, da sem tam, kjer sem. Med najboljšimi tremi. Pomembno je, da sem tu in da ne zaostajam."

Ne mi dihat za ovratnik (20.11.2020 ob 9.00)

Ne mi dihat za ovratnik, je v osemdesetih pel Lačni Franz, danes pa to počne Alex Thomson (Hugo Boss). Thomas Ruyant (LinkedOut) se mu je preko noči približal na vsega 4 nmi. Tudi Charlie  Dalin (APIVIA) je pospešil in včerajšnji zaostanek zmanjšal še za 7 nmi. Vsi vodilni jadralci, ki so že prečkali Ekvator plujejo v zmernih pasatih, ki dosegajo hitrosti okrog 15 vozlov in dvigujejo 2 m visoke valove. Plujejo približno 110 nmi vzhodno od mesta Racife v Braziliji.

Pip Hare, Vendee Globe

Nekoliko manj vetra je v področju Doldrums (kaj je področje Doldrums na tej povezavi). Okno dobrega vremena in ugodnih vetrov se zapira. Počasnejši jadralci bodo za prečkanje področja rabili bistveno več časa, kot vodilni, ki so imeli izjemno lepe vetrovne pogoje. Prvi, ki se bo srečal s pomanjkanjem vetra je Stephane le Diraison na jadrnici Time For Oceans. Pluje 5 stopinj severno in ima samo še 7 vozlov vetra. Pluje s hitrostjo 8 vozlov, kar je več kot polovico manj kot vodilni jadralci.

V jutranjem sporočilu je zapisal:

»Noro in vroče je. Slalomiram med oblaki in nevihtami. Občutek imam, da se področje Doldrums zapira pred menoj. Ne bom imel enake priložnosti, kot jadralci v ospredju. Bojim se da bom tu obtičal za vsaj 15 ur.«

 

Dalin in Ruyant napadata Alexa Thomsona na prvem mestu (19.11.2020 ob 9.00)

Pip Hare, Vendee Globe

Noč ima svojo moč In današnjo je najbolje izkoristil Charlie Dalin na jadrnici APIVIA. V zadnjih 24 urah je prejadral 420 nmi, kar je dnevni rekord. Vodilnima dvema se je zato približal na vsega 50 nmi. Trenutno pluje najhitreje. Za drugo uvrščenim Thomasom Ruyantom na jadrnici Linked Out zaostaja le še 29 nmi. Tudi Ruyant je jadral odlično. Svoj zaostanek pri prečkanju področja  Doldrums (kaj je področje Doldrums na tej povezavi), je za Thomsonom zmanjšal na vsega 20 nmi. Tudi njegova hitrost jadranja znaša okrog 22 vozlov, medtem, ko Thomson pluje le s hitrostjo 18 vozlov.

Pip Hare, Vendee Globe

Vodilni jadralci so prečkali Atlantik. Najhitrejši tije so že zapluli mimo otoka Fernando de Noronha pred Brazilko obalo. Plujejo proti jugu. Plovbo bodo verjetno nadaljevali ob brazilski obali, nato pa se obrnili proti jugovzhodu, proti južnemu rtu Afrike, rtu Dobrega upanja.

Jadralka Pip Hare, ki jadra na jadrnici Medallia, se pripravlja na plovbo poreko področja Doldrums je v jutranjem sporočilu zapisala: »Moram priznati, da ko pogledam vodilne v regati, jim zavidam. Plujem 16 stopinj severno in moram prepluti še 600 nmi do področja Doldrums. Vodilni jadralci so preprosto zapluli skozi področje in samo upam, da bo to uspelo tudi meni. Pretekle dni sem plula bolj proti zahodu, ne le da bi ujela močnejše vetrove, temveč tudi zato, da bi imela več možnosti, da ujamem dobre vremenske pogoje za prečkanje področja Doldrums. Ko pregledam trenutno vremensko napoved, opazim, da se bo dobra plovna pot skozi področje zaprla v kratkem. Pripravljam plan, kako bom izvedla prečkanje.«

< Trousel doživel tragedijo na Atlantiku   Težava Alexa Thomsona na Hugo Boss >

Foto: © Eloi Stichelbaut / polaRYSE / CORUM L’Epargne