Kevin Escoffier, Jean Le Cam, Vendee Globe

Kevin Escoffier evakuiran z jadrnice Jeana Le Cama - video (6.12.2020 ob 10:00)

Ob 3:10 uri so brodolomca Kevina Escoffierja evakuirali z jadrnice Yes We Cam! Jeana Le Cama.

Prvi dan meseca decembra se je jadrnica PRB Kevina Escoffierja dobesedno prelomila. Le nekaj minut je bilo potrebnih, da se je potopila. Escoffier se je rešil s svojim reševalnim splavom. Po 11 urah plutanja po Južnem oceanu približno 860 nmi jugozahodno od rta Dobrega upanja, ga je rešil Jean Le Cam in ga vzel na svoj krov. Šest dni ga je gostil na svoji jadrnici in jadral naprej proti vzhodu.

Danes ponoči, ob 3:10, uri so ga evakuirali na fregato Francoske vojne mornarice. Prekrcanje so izvedli 360 nmi severno od otočja Crozet v južnem Indijskem oceanu z gumenjakom francoske fregate. Kljub visokim valovom, ki kraljujejo na južnem oceanu, so akcijo izvedli brez težav.

Jean Le Cam nadaljuje z regato. Frederic Barbe, kapitan fregate Nivose je sporočil organizatorju regate:

"Kevin se počuti dobro. Privoščil si bo dolgo tuširanje. Plujemo proti otočju Reunion. Današnji dan se je pričel dobro!"

 

Videoposnetek evakuacije Kevina Escoffierja z jadrnice Yes We Can!

Delavno mesto: Indijski ocean

Zadnjih 24 ur je bilo napornih za vse jadralce, ki so že zapluli v Indijski ocean. Pluli so na samem robu Območja prepovedane plovbe (področje, kjer je plovba prepovedana zaradi možnosti ledenih gora, ki se od Antarktike premikajo proti severu). Charlie Dalin je svoje vodstvo povečal za dodatnih 30 nmi. Louis Burton je plul najbolj južno v vetrovih med 30 in 35 vozli, valovi pa so se dvigali 4,5 m v višino. Večinoma ne plul z vetrom. Imel je težave z avtopilotom, zato je bila noč zanj izjemno naporna. Mislil je že, da bo moral odstopiti. K sreči so s pomočjo tehnične ekipe uspeli usposobiti avtopilota in plovbo lahko nadaljuje. Jadralci še veno plujejo v področju Rjovečih štirideset. Približujejo se otočju Kerguelen, mimo katerega bodo najhitrejši pluli že danes ponoči. Otočje je na meji s področjem Besnih petdeset, kje zahodniki dosegajo še večje hitrosti. Koliko južno se bodo jadralci zapluli bo odvisno od njihovih taktičnih odločitev in seveda vremena.

Kevin Escoffier, Jean Le Cam, Vendee Globe

Sam Davies odstopila (6.12.2020 ob 11:00)

Britanska jadralka Sam Davies, ki je plula na jadrnici Initiatives-Coeur je priplula v Cape Town in uradno zaključila svoj nastop na regati.

Arkea Paprec, Sebastien Simon, Vendee Globe

Druga ob drugi sta privezani jadrnici Imoca 60 v pristanišču Cape Town. Prvi ja včeraj na privez priplul Alex Thomson s svojo jadrnico Hudo Boss, sedaj pa je poleg njega pristala še Sam Daivies z Initiatives-Coeur. Takoj po pristanku je priznala, da je uradno regate zanjo že konec, a upa, da bodo jadrnico lahko popravili in bo nadaljevala svojo plovbo na regati a le še neuradno.  V neposredni bližini je privezana tudi tretja jadrnica Arkea Paprec Sebastiena Simona, ki ga je prav tako premagal Južni ocean.

Sam Davies je po pristanku povedala:

"Sem v kontaktu s Sebom (Sebastien-om Simon-om in seveda Alexom Thomsonom). Dobili se bomo skupaj ter razjokali in spili eno pivo."

Alex Thomson priplul v Cape Town in uradno odstopil

Alex Thomson je zaradi tehničnih težav na njegovi jadrnici moral zapluti proti Južnoafriški republiki, proti mestu Cape Town. Ob pristanku je organizatorju tekmovanja podal uraden odstop od letošnje regate Vendee Globe. Ob pristanku je povedal:

Oddahnil sem si, ko sem se vrnil na kopno. Občutki so mešani. Še vedno se sprašujem, zakaj je prišlo do tega, a žal se moram sprijazniti z dejstvom, da je to konec regate za nas. A kot sem že večkrat povedal, v najtežjih trenutkih najdeš svojo največjo moč. Sedaj sem moramo pobrati in premakniti naprej. Prepričan sem, da smo to kot ekipa sposobni narediti skupaj. V zadnjih tednih smo se ponovno prepričali, za kako naporno regato gre. Večkrat sem že povedal, da težko najdeš športni dogodek, ki je bolj zahteven kot Vendee Globe. Občudujem vse skiperje, ki se regate udeležijo. Moje besede so namenjene tudi tisti, ki so morali regato predčasno zaključiti tako kot jaz. Preostalim skiperjem pa želim varno pot in dobro regato. Dogajanje bom spremljal zelo podrobno.

Moj prihod v Cape Town pomenu uraden zaključek našega nastopa. Zahvaljujem se vsem, ki so mi poslali sporočilo. Zelo sem vesel nad podporo, ki ste mi jo nudili v zadnjem tednu. Pomeni mi zelo veliko, resnično.

Trenutno se najbolj veselim tuširanja, spanja, nato pa povratka nazaj k moji ženi in otrokom."

Sebastien Simon na Arkea Paprec uradno odstopil (5.12.2020 ob 11.00)

Arkea Paprec, Sebastien Simon, Vendee Globe

Simon je že četrti jadralec, ki se mora posloviti or regate. Ko je s hidrokrilom trčil v neznani plavajoči predmet, je bilo regate zanj konec. Poškodbe plovila so prevelike in nadaljevanje plovbe ni več varno. Tudi on se je kot tretji jadralec obrnil proti Cape Townu, do koder ga loči še 40 nmi. Pluje počasi. Kopno naj bi dosegel danes proti večeru ali najkasneje jutri dopoldne.

Južni ocean ne prizanaša jadralcem

Charlie Dalin na jadrnici Apivia vode. Svoje vodstvo je zopet povečan la 200 nmi pred zasledovalci. Vodili v floti plujejo okrog 40 vzporednika. Nekateri nekoliko bolj južno, nekateri nekoliko bolj severno. V področju plovbe sonce vzhaja izjemno zgodaj. Daniti se začne že ob 01.00 uri. Charlie Dalin je zato že v zgodnjih jutranjih urah napisal sporočilo: "Sem vesel, da sem v vodstvu. A se s tem ne obremenjujem. Trudim se čuvati jadrnico, kolikor se le da. Morje je zelo vzvalovano, vetrovi pihajo tudi do 40 vozlov. Ne smemo pluti prehitro in do konca regate je še mnogo milj.

Stanje morja je faktor, ki omejuje plovbo. Številni jadralci imajo manjše ali pa celo večje tehnične težave na krovu, kar jim onemogoča hitrejše napredovanje. Louis Burton je eden izmed njih. Plul je na drugem mestu z zaostankom zgolj 140 nmi. ponoči je plul zgolj s povprečno hitrostjo 6,3 vozla in izgubil 50 nmi v primerjavi z vodilnim. Sam je komentiral plovbo: "To je varna plovba a jadrnica Bureau Vallee 2 ne pluje na 100% zmožnosti.

Besedilo še ni lektorirano. Za morebitne napake se opravičujemo.

 

 

< Trije jadralci v Cape Town zaradi okvar   Ali je smiselno zapluti v 7,5 m valove? >

Foto: © Jan Dekker