Jean Le Cam. Vendee Globe

Velika fronta, ki se premika s floto proti hru Horn je omogočila veliki pobeg. Vodilna dvojica, Yannick Bestaven na jadrnici Maitre Coq IV in Charlie Dalin na APIVII, sta izkoristila svojo prednost in plujeta pred fronto. Zasledovalna ekipa, ki jo vodi Thomas Ruyant pluje za fronto. Njihov zaostanek se ja zato povečal in znaša že 500 nmi. Prvi zasledovalec Ruyant, je v središču, pluje v manj vetra in napreduje počasi. Zasledovalna ekipa se mu bo nedvomno približala.

Yannick Bestaven še vedno brani svojo vodilno pozicijo. Prednost pred Dalinom je povečan na 140 nmi. Do rta Horn ga loči 550 nmi. Vetrovi so mu trenutno naklonjeni. Pihajo s severa in mu omogočajo plovbo s hitrostjo preko 15 vozlov. Fronta, ki se giblje proti vzhodu bo verjetno spremljala vodilno dvojico vse do vplutja v Atlantik. Po vremenskih napovedih naj bi pri plovbi mimo Horna pihal veter s hitrostjo 40-45 vozlov, valovi pa se bodo dvigali vse do višine 7 m.

Napad je najboljša obramba

Charlie Dalin pluje na drugem mestu. Noče se predati. Še vedno se spogleduje s prvim mestom. Zato na trenutke pluje na meji:

"Včeraj sem glisiral s hitrostjo 30 vozlov. Enkrat sem trčil v visok val, ki je jadrnico zaustavil. Z glavo udaril v nosilec. Moram se naprezati, da me ne ujame center ciklona. Če bo vse po planu, bom obplul rt Horn, de da bi mi bilo potrebno prečiti. Preračunal sem svojo pot in ugotovil, da bom mimo rta plul ponoči. verjetno mi ne bo potrebno zmanjšati hitrost plovbe, ker bodo vetrovi zelo močni. Zelo rad bi videl slavno skalo, vendar ne nameravam spremeniti smeri plovbe zaradi tega."

Sedmič okrog sveta

Jean Le Cam. Vendee Globe

Jean Le Cam nastopa na svoji peti regati Vendee Globe, mimo rta Horn pa bo zaplul že sedmič. Klub zelo zahtevnim pogojem na jugu Tihega ocena, je dobro razpoložen. Po dosedanjih izračunih bo rt Horn prečkal v približno enakem času, kot ga je leta 2004. Za plovbo do Horna je pred 16 leti potreboval 56 dni 17 ur in 13 sekund.

"Jasno je, da napredujemo. Benjamin (Detreux) je dve milji pred menoj. Zaplul sem nekoliko bolj proti severu. Če hočem mirno spati, je dobro, da je med nami vsaj 100 nmi razlike. Sem na ruti, ki mi ustreza. Veter se bo obrnil nekoliko proti desni.

Vsako prečkanje rta Horn je nekaj posebnega. Tokrat bo tam veliko vetra. No ni ravno najbolje. Tisti v ospredju ga bodo imeli največ, mi nekoliko manj. Tisti za nami bodo imeli veter v krmo. V takem vetru tam ni prijetno.

Pred dvanajstimi urami smo pluli v popolnoma mirnem. Sedaj imamo velik val. Situacija je nenavadna. Je 4:30 (UTC). Tu spodaj se hitro stemni. Še vedno je 31. december. No vsaj tako se mi zdi. Do rta Horn je še 4 dni plovbe. Če bo nevihta, bo potrebno upočasniti.

Srečno novo leto!", Jean Le Cam.

Jeremie Beyou pluje enako hitro kot vodilna dvojica

Jeremie Beyou, ki pluje na jadrnici Charal, se je moral kmalu po začetku regate obrniti in zapluti nazaj v Les Sables d'Olonne. Ko je popravil jadrnico je po desetih ponovno izplul je za takrat vodilnim Alexom Thomsonom zaostajal 2700 nmi, za trenutno vodilnim Yannickom Bestavenom pa 2400 nmi. Z zadnjega mesta se je povzpel na trenutno 18. Pluje z zaostankom 2500 nmi in bo kmalu prehitel še nekaj jadralcev pred seboj.

< Smer rt Horn. Pot ne bo lahka   Najtežji pogoji za plovbo mimo Horn >


© Boris Herrmann / Seaexplorer - YC de Monaco