Louis Burton, Charle Dalin, vendee Globe

Louis Burton se je odločil za hitrejšo plovbo po zahodni ruti. Večina ostalih jadralcev se je odločila za plovbo po vzhodni ruti, ostreje v veter z nižjimi hitrostmi plovbe in krajšo potjo.

Burton je ponoči izkoristil premik fronte visokega pritiska proti vzhodu in izkoristil močnejše vetrove na njenem zahodnem delu. V zadnjih 24 urah je preplul kar 430 nmi. Charlie Dalin, trenutno vodeči je plul počasneje. Preplul je zgolj 330 nmi. Burton se je preko noči iz petega mesta povzel na drugo in trenutno zaostaja le še 16 nmi. Trenutno pluje 70 nmi severneje od Dalina in obstaja realna možnost, da ga bo ujel še pred Azorskimi otoki.

V boju za stopničke ostajajo tudi Boris Herrmann, ki pluje po isti ruti kot Dalin. Trenutno ima na tretjem mestu 58 nmi zaostanka za vodilnim. Ruyant kot četrti zaostaja 104 nmi, Seguin kot peti le devet milji več. Na šestem mestu je Bestaven s 130 nmi zaostanka.

Louis Burton, Charle Dalin, vendee Globe

Do cilja regate je manj kot 2000 nmi. Razlika med najhitrejšimi je majhna. Le 100 nmi. Kot je pokazal Burton je z dobro taktično odločitvijo takšno razliko možno nadomestiti. Naslednja priložnost za spremembe bo pred Azorskimi otoki. Okrog njih so močni morski tokovi, morje je vzvalovano iz različnih smeri, vetrove pa motijo visoki vrhovi vulkanskih otokov. Najvišji vrh z imenom Pico meri kar 2351 m.

Boris Herrmann, ki pluje na odličnem tretjem mestu o o včerajšnjemu dnevu povedal:

»Znašli smo se v zelo dobrih vetrovih pred področjem visokega zračnega pritiska. Zapiha tudi 22 vozlov, ki požene naše jadrnice do hitrosti 19 vozlov. Imamo mirno morje in idealne pogoje za plovbo. Mislim, da ima Burton odlično možnost, da pride prvi preko grebena visokega zračnega pritiska. Bomo videli, kako se bo izteklo. Mi imamo še pol dneva plovbe do grebena. Moje sanje so, da napolnim krmne balastne tanke, dvignem mali genaker, glavno jadro skrajšan na prvo ali drugo skrajšavo in tako plujem vse do doma, brez menjav jader.

Do cilja regate je še veliko milj. Ne morem obljubiti, da bom ostal na stopničkah. Menim, da sedaj še ni pravi trenutek , da bi se pogovarjali o uvrstitvah. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh. Kaj se bo zgodilo, bomo še videli. Vsi jadralci v skupino so enako dobri. Vsi bodo dali od sebe vse, da bi pluli najbolje. Na koncu bomo vsi blizu drug drugemu.«

< Zmagovalec še ni določen   Rezultat bo odvisen od fronte >

Foto: © Louis Burton / Bureau Vallee 2, posnetek zaslona