Boris Herrmann, Charle Dalin, Vendee Globe

Do cilja regate je še 2000 nmi. Vodilna skupina pluje po sredini severnega Atlantika in se počasi obrača proti vzhodu, proti cilju pred mestom Les Sables d'Olonne. Razlika med najhitrejšim Dalinom in Pedotom na sedmem mestu je zgolj 200 nmi. Kdo je zmagovalec letošnje regate še zdaleč ni odločeno.

Yannick Bestaven, ki pluje na trenutnem šestem mestu se ne predaja:

Boris Herrmann, Charle Dalin, Vendee Globe

»Plujem z vzhodnih pasatih, ki dosegajo hitrosti med 17 in 18 vozli. Hitro se približujem Azorom. Sem zadovoljen, da mi uspeva, kljub temu, da ne morem izkoristiti vse moči jadrnice. Še vedno imam težave z jadrom J2. Pričakujem, da bo nekoliko padel in bom moral zamenjati jadra. Planiram zapluti nekoliko bolj proti desno, ker se področje visokega zračnega pritiska premika proti vzhodu. Plul bom blizu Azorskih otokov, ki so mi zelo pri srcu. Tam sem namreč zmagal tekmovanje v razredu Class40. Otoki so krasni. Spominjam se, kako sem spletal na vulkan Pico, katerega stožec se dviga na višini 2350 m. Tokrat si tega ne morem privoščiti. Čim hitreje moram pripluti do Les Sables d'Olonne. Do tam bom moral izvesti še številne manevre. Nekaj časa bom plul z vetrom, nekaj časa v veter. Te regate še ni zmagal nihče. Na krovi imam še vsa jadra za jadranje z vetrom. Popravil sem vsa navijalna jadra in imam še velik spinaker. Ničesar ne moram izgubiti. Plujem na trenutnem šestem mestu. Nekateri tekmovalci pred menoj imajo tehnične težave. Zato bom poizkusil različne možnosti…«  

Boris Herrmann se je prebil na drugo mesto

Boris Herrmann, ki pluje po isti ruti kot vodilni Dalin, se je prebil na drugo mesto. Zaostaja le 75 nmi. Kot tretji pluje Ruyant z zaostankom 100 nmi. Burton, ki pluje daleč na zahodu, se je ponoči pričel obračati proti vzhodu. Izkorišča jugovzhodne vetrove na zahodni strani področja visokega pritiska. Pluje 270 nmi zahodneje od Dalina in ima do cilja 145 nmi dlje. Vsi vodilni jadralci nameravajo področje visokega pritiska obpluti po zahodni strani in ujeto zahodnike, ki pihajo naravnost proti cilju. Kdo bodo namestili jadra za plovbo z vetrom, bo jasno, kdo je sprejel pravo odločitev in pridobil največ.

< Osma žrtev je Sebastien Destermau   Daljša plovba se obrestuje >

Foto: © Jean-Marie Liot / Alea / VG2020, posnetek zaslona