Charli Dalin, Vendee Globe

Sebastien Destermau, ki je plul na jadrnici Merci, je odstopil po 68 dnevih plovbe.

Sebastien Destermau se je boril s težavami na krmilnem sistemu, avtomatskem pilotu in senzorjih, ki so pošiljali pozicijo krmila. Ker sistema v več kot 14 dnevih popravil in mučne plovbe ni uspel popraviti, se je odločil, da svoj nastop zaključi. Pred odstopom je plul na 26. mestu. Za vodilnim jadralcem Dalinom je zaostajal že 7000 nmi. Ari Huusela, na 25. mestu je imel pred njim že 2000 nmi prednosti. Francoski jadralec, ki prihaja iz Toulona, se je odločil, da prekine mučno jadranje in odstopi z regate. Odplul je proti Novi Zelandiji in v zavetrju vzhodne obale priplul do mesta Christchurch, kjer je pristal po 68 dneh plovbe.

Charli Dalin vodi, zasledovalci se ne predajajo

Charli Dalin, Vendee Globe

Charlie Dalin pluje izjemno konstantno. Njegova smer plovbe je še vedno zalo blizu vetru 70-80 stopinj). V zadnjih 24 urah je preplul 396 nmi. Burton na drugem mestu pluje hitreje. Njegov kot plovbe je dlje od vetra (90 stopinj). V zadnjih 24 urah je preplul 469 nmi, kar je kar 70 več a njegov zaostanek za vodilnim ostaja 110 nmi.

Odlično jadra tudi Thomas Ruyant. Kljub temu, da je v zadnjem dnevu preplul le 366 nmi, pa pluje kar 10 stopinj bolj v veter. Njegov zaostanek za Burtonom je le še 15 nmi.

Jean Le Cam je pridobil eno mesto. Prehitel je Benjamina Dutreuxa, ki se je odločil za plovbo po vzhodni ruti.  

Charlie Dalin je zjutraj izpostavil:

»V 48 urah bomo prečkali grebe, ki se ga vsi izogibamo. Nato nas bo zahodnik ponesel proti cilju, kot bi se peljali z vlakom. Konec današnjega dneva bomo upočasnili in prišli v področje visokega zračnega pritiska. Odločil sem se da plujem po notranji krivulji, medtekm ko se je Burton odločil za plovbo po zunanji. Ko bomo prečkali pas visokega zračnega pritiska je zelo verjetno, da se bova z Burtonom srečala. Kako se bo odvil najin dvoboj ne bo jasno do konca tedna. Ta trenutek je težko sprejeti pravo odločitev. Ko se bomo približali področju visokega pritiska, bodo pasati bolj spremenljivi.«

< Charlie Dalin pobegnil   Zmagovalec še ni določen >

Foto: © Charlie Dalin / Apivia, posnetek zaslona