Bureau Vallée, Vendee Globe

Kot je bilo pričakovati, so jadralci, ki so prečkali področje Doldrums,  zapluli v severne pasate in pospešili. Razlike med njimi so se pričele povečevati.

Charlie Dalin pluje v severovzhodnikih, ki pihajo s konstantno hitrostjo okrog 20 vozlov. Izkorišča potencial jadrnice in pluje najbolj vzhodno, po najkrajši poti proti cilju. Njegova prednost pred Burtonom na drugem mestu se je povečala na 100 nmi. Kljub temu, da je severneje od Dalina, se je idealni smeri plovbe oddaljil. Pluje 200 nmi bolj zahodno, zato bo njegova pot do cilja daljša.

Prvih devet jadralcev se je že izvilo iz Doldrums-ov. Zadnji med njimi Benjamin Dutreux, ki sicer pluje na osmem mestu, je zjutraj opisal svoje frustracije:

»Sonce bo vzšlo šele čez štiri ure. Trenutno je moj največji problem morska trava. Povsod je. Ogromno časa sem porabil, da sem jo odstranil z hidrogeneratorja. Vidljivost podnevi je boljša a preveč me je skrbelo za moj hidrogenerator. Večino elektrike pridelam z njim zato mora delovati brezhibno.

Preden sem zaplul v Doldrums-e je bilo zalo vroče. Nato pa je postalo bolj znosno. Dež je spral jadrnico (kar je bilo nujno potrebno) in sam sem se uspel stuširati. Psihično in fizično sem utrujen. Prehod preko Doldrums-ov je bil dolgotrajen. Vsi so mi govorili, da je vračanje iz juga lažje. Nisem prepričan, da se strinjam z njimi.

Bureau Vallée, Vendee Globe

Odločil sem se da plujem čim bolj vzhodno. Prepričan sem bil, da bom po izhodu imel boljšo pozicijo za nadaljevanje, ker nimam hidrokril. A sem se uštel. Jean Le Cam, ki pluje 15 nmi bolj zahodno, je iz področja zaplul že včeraj zvečer. Kaj se bo zgodilo, bomo videli. Teoretično je bolj pluti vzhodneje in se izogniti področju visokega pritiska. Kaj mi bo prinesla moja pozicija bomo videli kmalu. Plul bom ostreje v veter, medtem ko bodo jadralci s hidrokrili pluli nekoliko bolj od vetra. Ne pozabite. Imam moje jadro J2, ki sem ga popravil. Močno ga bom potreboval in upam, da bo zdržal.«

Pip Hare navigira slabo

Pip Hare, ki se vzpenja po južnem, Atlantiku je priznala, da je zadnji teden slabo navigirala:

»Moram priznati, da sem ta teden res slabo navigirlala. Ko sem popravila svoje krmilo na severu Falklandsih otokov, sem imela možnost, da zaplujem proti severu ali pa sledim jadralcem na hidrokrilih in plujem proti vzhodu. Videla sem prihajajoče depresijo in morala bi sprejeti odločitev, da plujem proti severu. Možnost je bila, vendar je nisem izkoristila. Jezna sem sama nase. Ne morem pomagati. Naredila sem napako, ki sem jo drago plačala. Plula sem skozi center depresije in izkušnja je bila zahtevna. Bilo je zelo temno. Oblaki povsod. Ko sem se bližala centru, se je veder krepil in krepil Morala sem na krov in sneti glavno jadro. Čutila sem, kako veter pritiska na moje telo. Moj svet se je močno zmanjšal. Dlje od mojega plovila nisem videla. Moje je bilo močno vzvalovano. Valovi so prihajali iz različnih smeri. Nisem videla, iz katere smeri bo priletel vame naslednji.«

< Dalin in Burton uspešno bežita   Osma žrtev je Destermau >

Foto: © Stéphane Maillard / Bureau Vallée, posnetek zaslona