Louis Burton, Bureau Vallée

Vodilna deveterica je uspešno preplula Doldrums-e in pluje v severnih pasatih. Pihajo iz smeri severovzhoda od Zelenortskih otokov. Vsi jadralci razen Yannicka Bestavena so najprej zapluli proti severozahodu z vetrom v desni bok. Yannick Bestaven trenutno napreduje izjemno počasi. Pluje proti severovzhodu s hitrostjo zgolj s hitrostjo 1,5 vozla.

Dalin in Burton sta se očitno prva izvila iz področja Doldrums. Burton, ki se je odločil za plovbo proti severozahodu, pluje s hitrostjo 18 vozlov, njegova hitrost približevanja cilju pa znaša 6,4 vozla. Dalin se je odločil za krajšo ruto plovbe. Drži se bolj vzhodno in pluje proti severo-severozahodu. Kljub temu, da pluje zgolj s hitrostjo 10,5 vozla, pa njegov hitrost približevanja cilju znaša 7,9 vozla. Burton se je očitno odločil za daljšo a hitrejšo plovbo in pluje 120 nmi zahodneje od Dalina. Ostale sedmerica se že vedno bori z področjem šibkega vetra. Ruyant in Hermmann, ki sta najbolj severno že plujeta s hitrostjo okrog 9 vozlov, ostali pa se mučijo in poizkušajo pobegniti Doldrums-om. Plujejo v šibkih vetrovih, ki ne dosegajo več kot 5 vozlov. Njihove hitrosti plove zato nihajo med 1 in 4 vozli.

Louis Burton, Bureau Vallée

Dalin in Burton sta si prijadrala lepo porednost. Dalin ima 20 nmi prednosti pred Burtonom, tretji, Seguin pa zaostaja že 96. Jean Le Cam, na devetem mestu je že na severni strani področja Doldrums. Njegov zaostanek znaša 210 nmi. Ostali jadralci so še na južni polobli. Maxime Sorel, kot deseti pluje proti otoku Fernando de Noronha. Do ekvatorja ga loči še 300 nmi.

Jeremie Beyou na jadrnici Charal napreduje. V južnem Atlantiku je že pridobil dve mesti. Trenutno pluje na 14 mestu. Njegov zaostanek za vodilnim znaša samo še 2100 nmi. Proti severozahodu napreduje tudi Isabella Joschke z okvarjeno jadrnico. Do brazilske obale jo loči še 800 nmi.

< Najhitrejši zapluli na severno poloblo   Charle Dalin ponoči pobegnil >

Foto: © Vincent Olivaud, posnetek zaslona