Louis Burton, Bureau Vallee 2, Vendee Globe

Prvi jadralec, ki je zaplul na severno poloblo je bil presenetljivo Louis Burton na jadrnici Bureau Vallee 2. Ekvator je prečkal ob 19.11 včeraj zvečer.

Le eno uro kasneje mu je sledil Charle Dalin. Ekvator je prečkal približno 50 nmi vzhodneje. Kot tretji je sledil nemški skiper Boris Herrmann. Njegov zaostanek na Ekvatorju je znašal uro in 37 minut oziroma 22 nmi.

Ponoči sta se jim pridružila še Thomas Ruyant in Yannick Bestaven, ki je ekvator preplul ob 2.26 uri kot peti jadralec. V jutranjem svitu je kot šesti na severno poloblo priplul Damien Seguin. V naslednjih urah se bodo zvrstili še Giancarlo Pedote, Benjamin Detreux in Jean Le Cam, ki pluje ne devetem mestu.

Vodilna četverica je brez težav prečkala področje Doldrums in že zaplula v severne pasate, ki dosegajo hitrosti do 15 vozlov in omogočajo hitro plovbo s hitrostmi vse do 20 vozlov.

Louis Burton, Bureau Vallee 2, Vendee Globe

Kljub temu, da je Burton prvi zaplul preko ekvatorja, je danes zjutraj zopet v vodstvu Dalin. Pluje vzhodneje in ima pred Burtonom na drugem mestu 1,6 nmi prednosti.

Damien Seguin, ki pluje na šestem mestu, je svoje prečkanje ekvatorja in plovbo v področje Doldrums opisal:

"Še ena ura plovbe me loči do ekvatorja. Ne vidim ničesar. Je temno in oblačno. Vetra ni in čakam, da se vrne. Plujem pod ogromnim oblakom. Dežuje, vetra ni. Pod tem oblakom sem plul celo noč. Upam, da se bo veter pojavil kmalu. To je začetek področja Doldrums in upam, da ne bo trajalo predolgo. Ostati moram potrpežljiv.

Bil sem presenečen, da so se oblaki pojavili tako kmalu. Očitno so Doldrumsi že tu.  Dejstvo je da se premikajo in razvijajo. Upam, da ne bo prehudo. Smer vstopa v področje sem moral spremeniti. Plujem proti 33° zahodno. Plovba skoznje je zelo hazarderska. Ko si enkrat notri, ne moreš več spreminjati rute. Sedaj upam, da bo vse potekalo gladko. Moram ostati samozavesten.

Prej sem plul proti vzhodu. Konfiguracija Doldrumsov se je spremenila. V tej smeni nisem vedel, kako bi jih prečkal. Tekmovalci pred menoj si jih prečkali brez težav, zato ostajam miren. Na satelitskih posnetkih ne vidiš veliko. Moraš imeti srečo in dobre pogoje na vodi.

Ko bomo enkrat zapluli skozi nas čakajo vetrovi iz severovzhoda. Ko se bomo dvigovali proti severu bodo vetrovi obrnili smer in pihali iz vzhoda. Potrebovali bomo tri do štiri dni plovbe, da bomo prišli do prehodne cone med sistemom visokega zračnega pritiska in sistemom nizkega zračnega pritiska, ki je nad jugozahodom. Ta nas bo ponesel proti Les Sables d'Olonne."

< Ekvator in področje Doldrums   Dalin in Burton uspešno bežita >

Foto: © Stephane MAILLARD, posnetek zaslona