Miranda Merron, Champagne de France, Vendee Globe

Najhitrejše jadralce do severne poloble loči le še 200 nmi. Plujejo v stabilnih vzhodnikih, ki zadostujejo za plovbo s hitrostmi med 17,5 in 19 vozli.

Vodilna trojica Charle Dalin, Louis Burton in Boris Herrmenn so se nekoliko oddaljili od četrtega Thomasa Ruyanta. Vetrovi mu pihajo v desni bok. Ker nima levega hidro krila ne uspe pluti z enako hitrostjo, kot vodilna trojica.

Njegova povprečna hitrost v zadnjih 24 urah znaša 13,9 vozla, medtem ko vodilna trojic pluje z več kot 1 vozlom hitreje.

Doldrumsi lahko spremenijo marsikaj

Področje Doldrums oziroma Ineter-tropska konvergenčna cona lahko spremeni vrstni red na vrhu. Jadralci trenutno plujejo zelo blizu rute, po kateri so pluli proti jugu Atlantika na začetku regate. Teoretično bi moral prvi jadralec, ki zapluje v področje, prvi izpluti. A to pravi teorija, ki ni vedno enaka praksi. Jadralci bodo področje prečkali okrog 32. zahodnega poldnevnika, kar je med 29. in 34. poldnevnikom, idealnim področjem za prečkanje. Ker jadralci plujejo s hitrostmi okrog 18 vozlov, do ekvatorja pa jih loči le še 200 nmi (ob 10.00 uri po našem času), bodo v področje zapluli danes proti večeru.

Miranda Merron, Champagne de France, Vendee Globe

Vsi skiperji imajo na krovu tehnološko zelo napredno opremo, ki jim bo pomagala poiskati najboljšo ruto. V pomoč so jim satelitske slike, virtualne simulacije, vremenske napovedi, razvoj oblačnosti in še bi lahko naštevali. Današnji dan bodo zato prebili za računalnikom. Kje bodo prijadrali iz področja Doldrums, bo odvisno od njihovega vpadnega kota in pozicije vplutja. Ko ga bodo uspešno prepluli, se bodo pričeli dvigovati proti področju Azorskega visokega pritiska, ki pa po sedanjih napovedih nekoliko upada.

Področje Doldrums je med ekvatorjem in  3° 30 severno. Široko je dobrih 200 nmi. Trenutno pihajo stabilni vetrovi s hitrostjo okrog 10 vozlov, nehajo pa v smeri. Jadralci se bodo upočasnili, ne pa ustavili. Ponoči lahko pričakujemo, da se bodo razlike med vodilnimi jadralci zopet zmanjšale. Po prehodu iz področja pa zopet povečale.

Miranda Merron pluje proti rtu Horn

Miranda Meron na jadrnici Champagne de France pluje proti rtu Horn. Pluje s hitrostjo 16 vozlov, do rta pa jo loči še 320 nmi. V jutranjem sporočilu je zapisala:"Zadnji dan imam zelo dobre pogoje za plovbo. Stabilni vetrovi tako po moči in po smeri, mi omogočajo hitro napredovanje proti vzhodu. Morje ni preveč vzvalovano. Kljub temu sem v skrbeh. Na tem delu oceana so se potopile marsikatere želje številnih jadralcev. Tudi nam se je leta 1998 med poizkusom postavitve rekorda na Trofeji Jules Verna na jadrnici Royal SunAlliance. Včeraj je Sam Davis napisala pesem našemu jamboru, ki počiva v globinah, daleč od vsega. Avantura, ki jo je vodila Tracy Edwards (britanska jadralka, ki je vodila prvo žensko ekipo, ki je tekmovala na regati Withbread Round the World Yacht Race), je imela zelo močan vpliv na moje karierne odločitve.

Zahvaliti se moram tudi Sharon Ferris (sojadralki na Royal SunAlliance), ki mi je poslala izjemno lepo sporočilo preko telefona.

< Kdo je v resnici vodilni   Najhitrejši zapluli na severno poloblo >

Foto: © Yvan Zedda / Alea, posnetek zaslona