Boris Herrmann, Vendee Globe

Vodilna skupina se je razdelila na dva pela. Hitrejšo vodi Charlie Dalin s prednostjo 22 nmi pred Luisom Burtonom. Na tretje mesto se je povzpel Boris Herrmann. Njegov zaostanek znaša 40 nmi. V vodilni skupini plujejo še Ruyant, Seguin in Bestaven. Z nekoliko večjimi zaostanki pluje druga skupina jadralcev. Benjamin Detreux z zaostankom 150 nmi pluje pred Pedotom in Le Camom, ki kot deveti zaostaja 225 nmi.

Boris Herrmann napreduje najhitreje

Boris Herman na Seaexplorer Yacht Club de Monaco je preko noči napredoval najhitreje. V zadnjih 24 urah je preplul kar 373 nmi, medtem, ko je vodilni Dalin preplul le 315 nmi. Herrmann odlično izkorišča svojo pozicijo, ker pluje bolj vzhodno. V vzhodnikih izkorišča tudi novejšo generacijo hidrokril, ki so bila razvita šele v mesecu marcu lanskega leta. Pred kratkim se je tudi pohvalil, da ima na krovu kompleten arzenal jader, ki so večinoma nepoškodovana. Pluje dva vozla hitreje kot Dalin. S tem tempom bo verjetno nadaljeval vse do plovbe mimo mesta Racife, do koder jih loči še 230 nmi.

Kdo je trenutno vodilni

Trenutni vrstni red ne odraža realnega stanja. Trije jadralci, Jean Le Cam, Yannick Bestaven in Boris Herrmann so pomagali pri reševanju Kevina Escoffierja, ko se je potopila njegova jadrnica PRB. Ko bodo pripluli v cilj bodo od njihovega doseženega časa odšteli čas, ki so ga potrebovali za reševanje. Največ časa je za reševanje izgubil Jean Le Cam. V cilju mu bodo odšteli 16 ur in 15 minut. Kevin Escoffier bo dobil bonus 10 ur in 15 minut, Boris Herrmann pa 6 ur. Če upoštevamo odbitke, je situacija povsem drugačna. Če ure preračunamo v navtične milje in upoštevamo trenutne zaostanke:

  • Yannick Bestaven: -10,25 ure ali 153,75 nmi*; trenutni zaostanek: 81 nmi skupaj: -72 nmi
  • Boris Herrmann: - 6 ur ali 90 nmi*; trenutni zaostanek: 39 nmi skupaj: 51 nmi
  • Jean Le Cam: -16,25 ure ali 243,6 nmi*;  trenutni zaostanek: 225 nmi skupaj: -18,6 nmi

*upoštevana je povprečna hitrost plovbe na regati, ki za vodilno skupino znaša okrog 15 vozlov.

Če upoštevamo korekcije časa, trenutno vodi Yannick Bestaven pred Borisom Herrmannom in Jeanom Le Camom, Dalin pa pluje šele na četrtem mestu.

Isabelle Joschke išče pot domov

Boris Herrmann, Vendee Globe

Izabele Joschke je morala odstopiti. Uspelo se ji je izviti iz nevarnih vetrov. Z zmanjšanimi jadri pluje s hitrostjo 8 do 9 vozlov. Pluje proti Braziliji. S svojo tehnično ekipo se bo odločila v katero pristanišče bo vplula. Pristane lahko v pristaniščih Itajai, Rio de Janeiro ali Salvador de Bahia. Čim hitreje mora doseči vzhodnike, ki ji bodo omogočili plovbo proti 25 oziroma 26 južnemu vzporedniku. Trenutno organizirajo ekipo, ki jo bo v pristanišču pričakala. Niso se še odločili, ali bodo plovilo popravljali v Braziliji in z njim pluli proti Franciji ali ga bodo naložili na tovorno ladjo.

Včeraj se je Isabelle Joschke javila v oddajo Vendee Live:

»Sedaj je že bolje. Vetrovi so se umirili. Zadnja dva dni je bilo zelo napeto. Sedaj končno sije sonce. V jadrnico mi še vedno vdira voda. Dokler ne pristanem, ne bom 100% prepričana, da nisem več v nevarnosti. Še vedno ne vem, v katero pristanišče bom odplula. Trenutno razmišljam o Rio de Jeneiru in Salvadoru in Bahiai. Odvisno kam bo najlažje pripluti. Prejemam številna sporočila podpore. Ne le odkar sem odstopila. Spodbudna sporočila sem dobivala že prej.«

< Zdaj jaz, zdaj ti, zdaj….   Ekvator in področje Doldrums >

Foto: © Andreas Lindlahr, posnetek zaslona