Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Ruska ladja "Kuzma Minin" je včeraj nasedla v bližini kraja Falmouth v Angliji.

Po do sedaj dostopnih informacijah je bila ladja Kuzma Minin zasidrana zahodno od pristanišča, med plažama Swanpool in Gyllyngvase. Vetrovi so pihali s hitrostjo okrog 60 vozlov in ladijsko sidro je ponoči začelo orati. Preden je posadka ladje uspela pravilno reagirati, je ladjo odneslo na obalo, kjer je ob 5.40 uri zjutraj nasedla. Trup ladje se je nagnil za 5 stopinj. Do onesnaženja ni prišlo. Prav tako se ni poškodoval noben izmed članov posadke. V času nesreče na ladji ni bilo tovora.

Ker je ladja nasedla pred vhodom v pristanišče, so razglasili večjo pomorsko nevarnost. Na kraj nesreče so nemudoma odpluli vlačilci in reševalne službe. S helikopterjem so na ladjo prepeljali pilota, ki je pomagal pri ponovnem splavljenju ladje, ki ja bil planiran ob nastopu plime.

Po zadnjih informacijah, so ladjo uspešno splovili še isti ob 14.00 uri. Z lastnim pogonom je odplula nazaj v zaliv Falmouth. Vremenski pogoji so se izboljšali, kar je močno olajšalo potek reševalne akcije. Na ladjo bodo napotili dva inšpektorja, ki bosta ugotovila kakšne poškodbe je utrpela ladja. Na podlagi njihovih poročil bodo ladjo napotili v pristanišče, kjer bo sledil natančen pregled plovila.

Ladja Kuzma Ninin je ladja za prevoz razsutega tovora. V dolžino meri 180 m in ima težo 23.169 ton. Na krovu je 18 članska posadka.

Videoposnetek reševanja ladje posnet iz zraka

Video: Youtube/Duncan Scobie,Metro Newspaper UK

Komentarji