Ta konec tedna je na Jadranu vladalo slabo vreme. Po nekaj dneh juga je zapihala močna burja, v kateri so številni navtiki potrebovali pomoč. Razlog za nesreče ni bilo le vreme, temveč predvsem neodgovorno ravnanje morjeplovcev in pomanjkanje znanja. Klici na pomoč so se začeli že v četrtek.

Ob 8.40 je jadrnica, ki je plula v neposredni bližini rta Opat na Kornatih sprožila signal MAYDAY. V vijak se je zapletla vrv in jadralci so ostali brez pogona in kontrole plovila. V času nesreče sta bili na krovu tuji državljanki, ki sta plovilo najeli pri hrvaškem podjetju. Do jadrnice je prva priplula ribiška ladja, ki jih je privezala in potegnila do luke Opat, kjer so se varno privezali.

Ob 12.05 je zadrska kapitanija prejela klic s plovila, ki je nasedlo na skupini otokov Tri sestrice. Trup jadrnice se je poškodoval in voda je začela vdirati v plovilo. Posadka, v kateri je bilo sedem tujih državljanov, je prosila za evakuacijo s plovila. Le 10 minut po prejemu klica je na lokacijo izplulo plovilo Luške kapitanije Zadar. Ob 12.35 so že začeli prekrcavati posadko na službeno plovilo. Na kraj nesreče je priplulo tudi plovilo Pomorske policije. Plovilo luške kapitanije je brodolomce odpeljalo v mestno luko Zadar. Vsi so nesrečo preživeli brez poškodb. O nesreči so obvestili čartersko podjetje, ki je lastnik plovila. Ko se bodo vremenske razmere umirile, bodo plovilo odvlekli na varno.

Ob 15.35 je bil oddan klic s plovila v bližini otoka Čavlin, jugozahodno od otoka Murter. Jadralci so potrebovali nujen medicinski prevoz za hudo poškodovanega člana posadke. Trem tujim državljanom, ki so pluli na najeti jadrnici, ni uspelo spustiti jader. Navigacija z motorjem je bile močno otežena. S pomočjo plovila Luške kapitanije Šibenik jim je uspelo pripluti do zaliva Tratinska na otoku Žirje, kjer so se privezali na plovko. Plovilo luške kapitanije je na krov prevzelo poškodovanega jadralca in ge prepeljalo v Šibenik, kjer jih je čakala ekipa hitre medicinske pomoči.

Čez vikend, ko so na Jadranu vladale slabe vremenske razmere, se je zgodilo še več pomorskih nesreč, ki so se k sreči končale brez večjih zapletov. Pred izplutjem preverite vremenske razmere in predvsem preberite opozorila, ki so vedno dosegljiva na: VREME NA JADRANU.