Neverjetna pomorska nesreča se je zgodila včeraj v bližini kraja Ulladulla na vzhodni avstralski obali.

Enajstčlanska posadka je plula na 11 metrov dolgem katamaranu proti pristanišču Bermagui. Ko so pluli mimo Zelenega otoka v bližini kraja Ulladulla na vzhodu Avstralije, so na razdalji približno 13 nmi od otoka trčili v velik morski mesec, ribo, ki lahko tehta do 2.000 kg.

Trup katamarana se je tako močno poškodoval, da je vanj začela vdirati voda. Posadka katamarana je ob 12.25 po lokalnem času aktivirala EPIRB in oddala klic v sili MAYDAY. Plovilo so morali zapustiti in se vkrcati v dva gumenjaka, ki so ju imeli na krovu.

Na klic se je takoj odzvala Pomorska reševalna enota iz kraja Ulladulla. Na lokacijo, kjer se je aktiviral EPIRB, je odletel tudi helikopter Avstralske kraljeve mornarice. K sreči je brodolomce našel zelo hitro. Ostal je na poziciji, če bi pomorci potrebovali dodaten reševalen splav. Nekaj minut čez 14. uro je na lokacijo že priplulo reševalno plovilo in 11-člansko posadko vkrcalo na krov. Brodolomce so nepoškodovane odpeljali v pristanišče Ulladulla.

Izdano je bilo varnostno opozorilo Securite vsem plovilom, ki plujejo v bližini lokacije zaradi nevarnosti trka v potapljajoče se plovilo.

Mola mola

Mola mola, morski mesec, morska sončna riba ali navadna mola je ena najtežjih koščenih rib na svetu. Odrasli primerki tehtajo med 250 in 2000 kg in dosežejo dolžino do 2 m. Riba po obliki najbolj spominja na veliko ribjo glavo z repom in ima zelo sploščeno telo. Živi v tropskih vodah po vsem svetu. Plava s hitrostjo okrog 2 vozlov. Je predator in se hrani z majhnimi ribami, kalamari, meduzami in sipami.

 

 

 Vir: Marine Rescue NSW