Racor je blagovna znamka in del podjetja Parker Hannifin, ki slovi kot najbolj napredno podjetje na področju filtracije in filtrirne tehnologije na svetu.

Njihovi izdelki pokrivajo širok spekter uporabe, del proizvodnega programa pa je namenjen posebej uporabi v navtiki. Če pogledamo celotno paleto njihovih izdelkov, opazimo, da se nahajajo prav v vseh segmentih navtike, kjer je potrebna filtracija.

Najprej omenimo njihove izdelke za filtracijo goriva. Izdelujejo posebne filtre, ki so namenjeni filtriranju goriva na izvenkrmnih in vgrajenih motorjih. Filtri imajo pretočnost od 40 pa vse do 450 litrov goriva na uro. Zaradi velike pretočnosti in natančne filtracije so filtri Racor primerni tudi za velike in obremenjene motorje na plovilih. Naslednji nepogrešljiv izdelek za filtracijo na plovilu so separatorji goriva in vode. Vgrajeni rezervoarji za gorivo na plovilih imajo oddušnike skozi katere v rezervoar prihaja zunanji zrak, ki s seboj nosi vlago. Ta vlaga se v rezervoarju kondenzira in nabira na dnu rezervoarja. Med plovbo se kondenzirana voda pomeša med gorivo in povzroča težave v sistemu za dotok goriva v motor in posledično nepravilno delovanje motorja. Zato potrebujemo separator vode, ki bo preprečil dostop vode v sistem za vbrizg goriva. Ker se v rezervoarju lahko nabere večja količina vode, bi ta prej ali slej napolnila celoten filter goriva. Vodo, ki jo izloči separator iz goriva izlijemo preko posebnega ventila. Separatorji Racor se lahko pohvalijo kar z 99% ločevanjem vode iz goriva. Na voljo so za praktično vse vrste plovil. Najmanjši modeli so sposobni filtrirati od 57 največji pa vse do 8200 litrov goriva na uro.

Med izdelki za filtracijo goriva moramo omeniti tudi separatorje goriva in zraka. Le ti so namenjeni za montažo na ventilacijsko cev rezervoarja, oddušnik. Večina držav je že sprejela zakonodajo s katero želi preprečiti izlive goriva in olj v vode. Pri polnjenju rezervoarja pogosto pride do izteka goriva skozi ventilacijsko cev. To lahko enostavno preprečimo z vgradnjo separatorja zraka in goriva. Separatorji omogočajo prehod zraka skozi ventilacijsko cev rezervoarja, gorivo pa vračajo nazaj v rezervoar. Podobno je tudi s hlapi goriva. Separator Racor je izdelan tako, da se hlapi goriva, ki prihajajo iz rezervoarja, kondenzirajo na separatorju in nato v tekočem stanju vrnejo nazaj v rezervoar.

Z letošnjim letom blagovno znamko Racor zastopa podjetje Stal elektronik d.o.o. iz Ljubljane. Pri njih je možno naročiti vse vrste filtrov in sistemov za filtracijo. Zagotovljen je servis sistemov in vsi rezervni in nadomestni deli. Za več informacij pokličite: Stal elektronik d.o.o., tel. 01/4233 540, e-mail: info@stal.si, www.stal.si