V začetku julija se je enajst ekip iz desetih evropskih držav zbralo na italijanskem jezeru Ledro na regati jadralskega dvobojevanja ranga 'Grade 2'. Regate se je udeležila tudi najvišje uvrščena slovenska ekipa Lumba Match Race Team krmarja Dejana Presena in čeprav je bil Presen šele peti nosilec tokratne regate, so fantje po odličnem jadranju slavili svojo prvo zmago v okviru regat tako visokega nivoja.

Jadralci so se pomerili na jadrnicah J 22, ki predvidevajo tričlansko posadko, zato so našo ekipo sestavljali le stalna člana Lumbe Dejan Presen in Miha Truden, pridružil pa se jima je še hrvaški jadralec Marin Sedlar.

Na lestvici jadralskega dvobojevanja Mednarodne jadralne zveze ISAF najvišje uvrščeni krmar, sodelujoč na tokratni regati na Ledru, je bil hrvaški jadralec Tomislav Bašić na 12. mestu. Presen je bil s trenutnim 36. mestom na ISAF lestvici šele peti nosilec regate, a so fantje že v predtekmovanju pokazali, da z njimi ne bo šale. Dejan Presen: »Po odličnem jadranju smo predtekmovanje končali na četrtem mestu in proti favoritom dokazali, da bo serija na izpadanje zelo napeta.« V polfinalu, kjer so jadrali na dve zmagi, je naše fante za nasprotnike izbral zmagovalec predtekmovanja, irski jadralec Philip Bendon (33. na ISAF lestvici). Drugi dvoboj se je odvil med Poljakom Marekom Stanczykom (25. na ISAF lestvici) in favoritom, prvim nosilcem Tomislavom Bašićem. Oba polfinalna dvoboja sta bila zelo napeta in izenačena, zato je odločal tretji, ki sta ga dobila Presen in Bašić, ki sta se v velikem finalu pomerila na tri zmage. Najprej je povedla bolj izkušena hrvaška ekipa, v naslednjih treh dvobojih pa je ekipa Lumba Match Race Team z dobrimi starti in odlično taktiko prišla do kar treh zaporednih zmag in do svoje prve skupne zmage na ISAF 'Grade 2' regati, kar jih bo na novi ISAF lestvici jadralskega dvobojevanja, ki izide 22. julija, prvič v karieri popeljala med 25 najboljših ekip na svetu.

Dejan Presen: »Po šestih letih nastopanja na match race regatah po Evropi in nabiranju izkušenj, ki so nujne v tej jadralni disciplini, je zmaga na 'Grade 2' regati največji uspeh ekipe, ki nam je dala potrditev, da smo na pravi poti. Letos smo še korak bližje najboljšim ekipam, tako da se konec julija optimistično odpravljamo po nove zmage na International France Match Race – Grade 2 regato v Pornichet v Francijo«.

Miha Truden: »Ta uspeh zame in za ekipo pomeni športni vrhunec in predvsem potrditev. Kot posamezniki nimamo tipične jadralske poti z začetki v olimpijskih razredih, zato je ta uspeh izrednega pomena tudi za našo samozavest. Uspeh še vedno težko dojamem, saj samo premagali vrsto dobrih profesionalnih ekip, ki nam še vedno predstavljajo vzor v tem športu.«

Za Lumba Match Race Team Dejana Presena torej uspeh ni prišel čez noč, niti ni slučajen. Leta treningov so se jim le začela obrestovati, saj so jih opazili tudi pomembnejši igralci na svetovni match race sceni. Ekipa se je konec maja na povabilo organizatorja udeležila regate elitne serije World Match Racing Tour (ki bi bila po kakovosti nastopajočih primerljiva recimo z Grand Slam turnirji v tenisu), kjer so dokazali, da se lahko kosajo tudi s svetovno konkurenco, saj jim je za napredovanje v četrtfinale na zahtevnem regatnem polju zmanjkala le ena zmaga.

»Naši načrti so, da z ekipo, ki jo sestavljamo Miha Truden (trim sprednjih jader), Marko Pihlar (trim glavnega jadra in taktika), Jure Jerkovič (premec), Žiga Tratenšek (dvižnice) in jaz na krmilu – in ki ima še ogromen potencial, še naprej pridno treniramo in napredujemo kot celota. Letošnji cilj je napredovanje po lestvici med 25 najboljših ekip na svetu, kjer trenutno zasedamo 36. mesto,« je po  vrnitvi iz Nemčije v začetu junija povedal vodja ekipe Dejan Presen.

Kljub nedvomnemu potencialu pa se žal tudi Presenova ekipa sooča s podobnimi razmerami kot številni uspešni slovenski jadralci jadralskega dvobojevanja pred njimi: »Situacija je iz leta v leto slabša, pogojev za trening praktično nimamo. V tujini imajo klubi flote jadrnic, na katerih lahko člani trenirajo, pri nas ni ne flote in ne kluba, ki bi imel pogoje za dober trening. Tudi v Jadralni zvezi nas praktično ignorirajo, saj jih zanima samo olimpijsko jadranje,« situacijo zunaj regatnega polja povzema Presen.

Match Race oziroma jadralsko dvobojevanje je ena od najprivlačnejših zvrsti jadranja, kjer se v napetih dvobojih neposredno, ena proti drugi, merita le po dve jadrnici. Običajno se ekipe najprej pomerijo vsaka z vsako, sčasoma pa po sistemu izločanja najboljše zajadrajo za najvišja mesta. Poleg uigranosti posadke in spretnega rokovanja z jadrnico igrata ključno vlogo pri uspehu taktika in dobri starti, kjer dobijo posadke prvo priložnost, da nasprotnika spravijo v prepovedan položaj in mu s tem dodelijo kazenski obrat, s katerim bo v nadaljevanju regate izgubil nekaj dragocenega časa oziroma taktične prednosti.