Marjan Golobič - Spalax 2

Slovenski jadralec Marjan Golobič je svetovni popotnik. Prejadral je že dobršen del sveta. Njegov katamaran je trenutno na Novi Kaledoniji. Zaradi pandemije se mu še ni uspelo vrniti na plovilo in nadaljevati plovbe. Takoj, ko se bo lahko vrnil bo nadaljeval s svojo plovbo. Z Marjanom smo se dogovorili, da jo bomo redno spremljali.

Danes se nam bo predstavil. V naslednjih tednih pa bomo opisali nekaj njegovih dosedanjih jadralskih podvigov.

Marjan Golobič se predstavi

Marjan Golobič - Spalax 2

Čeprav sem Ljubljančan, sem dobršen del svojega življenja preživel v tujini: Kanada, Francija, Belgija, Luksemburg, Nemčija, Nova Kaledonija. Še kot najstnik sem se z družino preselil v Kanado, kjer sem prve jadralske korake doživel na jezeru Osoyoos v Britanski Kolumbiji. Jadranje me je v trenutku zasvojilo, vendar sem zaradi družinskih obveznosti svoje jadralske ambicije obesil na klin, dokler se nisem vrnil v domači kraj in se včlanil v jadralski klub Potepuh. Prvomajska in septembrska jadranja so bila odlična izkušnja, tako da sem kmalu postal skiper kluba. Otočkanje in zalivčkanje po Jadranju je bilo super, vendar so moje ambicije hlepele po Karibih in Tihem oceanu.

Edina rešitev je bila nakup lastne jadrnice. Udeležil sem se TV kviza Lepo je biti milijonar in Jonasu »spulil« 15.000 nemških mark. Dovolj je bilo za polog za novo jadrnico Bavario 36. Po nekaj letih varčevanja sem jo kupil in jo krstil Spalax.

Leta 2009 sem se kot skiper s svojim Spalaxom udeležil tradicionalne čezatlantske regate ARC 2009 od Kanarskih otokov do karibskega otoka Sveta Lucija. To so bile moje prve izkušnje tistega pravega oceanskega jadranja. Vendar me je klicala tropska eksotika Tihega oceana. Nisem se mogel upreti. Prodal sem Spalaxa in si nabavil veliko bolj udoben katamaran Lagoon 400 – Spalax 2.

Svetovna jadralska pustolovščina se je nadaljevala leta 2018, ko sem s Spalaxom 2 izplul iz karibskega Sv. Martina, prejadral Karibsko morje, preplul Panamski prekop in zajadral v Tihi ocean južne polooble. Sledilo je nepozabno raziskovanje južnih tihomorskih otokov: Galapagosi, Markezi, Tahiti, Bora Bora, Palmerston, Niue, Fidži in končno Nova Kaledonija.

Trenutno se Spalax 2 nahaja na suhem v Novi Kaledoniji in nestrpno čaka na nadaljevanje svetovne jadralske pustolovščine, takoj ko se poleže pandemija.

Svoje pomorske dogodivščine sem opisal v dveh knjigah: Dokler se puter ne stopi in As Long as the Wind Blows. Več o mojih pomorskih dogodivščinah lahko preberete in si ogledate na mojem spletišču www.marjangolobic.eu. Seveda bom o njih pisal tudi na eNavtiki.

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

    Boste polovičko? >

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič