Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

»Kam se ti tako mudi,« zaspano povprašam popolnoma nagega Avstralca, ki se mrzlično frotira. Ura je namreč̌ šest zjutraj in pravkar sem vstopil v moške sanitarije gibraltarske marine Ocean Village, kjer se drenjajo širokopleči avstralski pomorščaki in debelušni nemški navtiki.

»Prihaja severnoatlantska fronta, zato jo moramo čim prej popihati iz Gibraltarja in še danes doseči Cadiz, ker bo jutri prepozno. Močan zahodnik bo zvečer zapahnil gibraltarsko vremensko okno. Sicer pa bodo sredi ožine morski tokovi in plimovanje danes dopoldne najugodnejši za izplutje proti zahodu,« mi živčno razlaga avstralski morjeplovec.

Oglasim se v recepciji marine in si z oglasne deske prepišem vse podatke in navodila (ne, takrat še ni bilo pametnih mobilcev), ki za tisti dan veljajo za plimovanje in morske tokove v Gibraltarski ožini. Potem pa moram na podlagi vseh teh podatkov izračunati, kdaj bo nastopil najugodnejši trenutek za izplutje. List papirja s podatki vestno prepognem in spravim v žep. Vrnem se na Spalax in podatke skrbno vložim v koš za smeti. Nič ne bomo komplicirali. Do Tarife na motor tik ob španski obali, potem pa čez Gibraltarsko ožino v smeri afriške obale, se odločim.

Moja posadka, Armel de Kerros, je moj sodelavec, ki je šele popoldan priletel iz Bruslja. Prihaja fronta, zato ne smeva izgubljati časa.

Dvajsetega oktobra 2009, natanko ob 14.30, Spalax izpluje iz marine Ocean Village. Po uspešnem prečkanju Gibraltarske ožine razvijeva glavno jadro in genovo. Večeri se, vzhodnik pa vedno bolj slabi. Sonce zaide, Atlantik se umiri in okrog barke zavlada nenavaden mir. Nenadoma na desni strani barke v vodi zagledam niz belih plavajočih predmetov. Sunkovito obrnem krmilo v levo. Zašla sva v labirint maroških ribiških mrež. Takoj spustiva obe jadri in prižgeva motor. Napeto opazujeva morsko gladino in se počasi prebijava med ribiškimi mrežami proti odprtemu morju. Končno se znebiva maroških ribičev, ob sončnem vzhodu pa zapiha severozahodnik.

Veter naglo narašča, valovi se dvigujejo. Fronta je tu. Glavno jadro spustiva na drugo krajšavo in na polovico skrajšava genovo ter jadrava ostro v veter. Barka se zaganja v nasprotne valove. Ob vsakem udarcu se trup močno zatrese. Hrup v podpalubju je oglušujoč, barka pa se kot pijana opoteka po razburkanem sivem Atlantiku. Veter doseže 40 vozlov, barometer pa se še vedno spušča.

Dva dni in dve noči se boriva z orkanskimi vetrovi in goratimi valovi severne fronte, četrti dan po izplutju pa veter končno upade na 23 vozlov. Popoldne naju poboža oktobrsko sonce, veter obrne na sever in se ustali na 15 vozlih. Dvigneva rdeči genaker in barko usmeriva naravnost proti Kanarskim otokom.

Po šestih dneh tega ognjenega atlantskega krsta Spalax vpluje v luko Las Palmas de Gran Canaria. Tu bo počakal na veliki špric čez Veliko lužo kot udeleženec regate ARC 2009.

 

< Dokler se putr ne stopi   Z ARC preko Atlantika >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič