Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Le lučaj od ultramoderne, amerikanizirane prestolnice Republike Paname leži otočje San Blas, domovina domorodcev Kuna, ki se prevažajo z drevaki, pijejo deževnico in jedo kokosove orehe. Nekaj gotovine si prislužijo s prodajo slikovito vezenih oblačil, imenovanih mola. Uživajo precejšnjo mero avtonomije, tako da so lahko obdržali svoj tradicionalni način življenja.

Po razburljivem šestdnevnem prečkanju Karibskega morja sva se z Almuth zasidrala pred otokom Colubir in se najprej dodobra naspala. Čeprav je bilo naslednje jutro vreme še vedno deževno, sva ugotovila, da je karibska uvertura v celoti uspela. Prispela sva v tropski paradiž kokosovih palm, kristalno čistega morja, živopisanih koralnih grebenov … in nikjer nikogar.

Vendar se morajo tudi uresničene tropske sanje enkrat končati. Izzivom Tihega oceana, ki pokriva polovico zemeljske oble, se je težko upreti. Na srečo je Tihi ocean posejan z drobci kopnega, ki omogočajo »otočkanje in zalivčkanje« na daljše razdalje. Še pred tem pa je treba prepluti čudo modernega gradbeništva, Panamski prekop.

< S Spalaxa na Spalax 2   Panamski prekop >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič