Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

»Kapitan, kapitan,« me s pontona pokliče Maurice, kot oglje črn uslužbenec Rodney Bay Marine, »v recepciji vas pričakujejo.«

Hmmm, kapitan torej; lepo se sliši, si mislim. Le kaj se je zgodilo s tistim novopečenim jadranskim skiperjem na poti čez Atlantik. Namesto v recepcijo jo zavijem v H2O, restavracijo v marini Rodney Bay. V jutranji svetlobi sedim za keramičnim šankom in opazujem barke, ki so sodelovale v letošnji čezatlantski regati ARC2009. Na vsaki plapola značilna zastava z napisom Gran Canaria – St Lucia ARC2009. Med njimi je tudi moj Spalax. Lokal je skoraj prazen. V ozadju se zvoki družabnega kluba Buena Vista stapljajo z zaspanim brnenjem porumenelega stropnega ventilatorja. Nenadoma mi nosnice vzdraži dim havanke. Ozrem se. Iz temačnega kotička beznice se dviguje modrikast dim. Radoveden se približam.

»Zmagal si, stari,« me pritajeno nagovori hrapav glas izza dimne zavese. »Vsaka čast. Kapo dol. In to celo brez putra. Prisedi. Kaj boš? Tokrat častim jaz.«

Spalax, Marjan Golobič

< Z ARC preko Atlantika   S Spalaxa na Spalax 2 >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič