Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Po prečkanju Atlantika so se moji pomorski parametri popolnoma spremenili. Spalax je čez noč postal premajhen, moj pustolovski apetit pa se je precej povečal. Moje požrešne oči so se začele spogledovati s Panamskim prekopom, Galapagosi, Markezi, Tahitijem, Bora Boro…

Spalaxa sem na Karibih prodal in kar po spletu kupil katamaran Lagoon 400, udobno, štirikabinsko jadrnico, ki sem jo po tradiciji poimenoval Spalax 2.

Štelo se je leto gospodovo 2017 in Spalax 2 je bil pripravljen na nove pomorske dogodivščine. Moja skiperska malenkost in enočlanska posadka Almuth sva zapustila karibski otok St. Martin 23. februarja. Smer? Naravnost čez Karibsko morje do Panamskega otočja San Blas.

Krmarjenje tako velikega katamarana je bila zame nova jadralska šola, vendar je bila moja učna krivulja nujno zelo strma, saj sem bil prepuščen sam sebi v nepredvidljivi igri vetra, morja in sonca, saj je bila moja posadka Almuth popolna jadralska začetnica. Prve štiri dni sva uživala v popolni jadralski idili in celo ujela barakudo, mahi-mahija in tuna. Peti dan pa so pasati začeli nabijati s sunki nad 30 vozlov in dvigovati ogromne valove, ki so oglušujoče butali ob oba trupa Spalaxa 2. Močno sem skrajšal genovo in glavno jadro, vklopil avtopilota in opazoval, kako se barka obnaša v viharnih jadralskih pogojih.

Po dveh dneh premetavanja po viharnem Karibskem morju sem lahko ugotovil, da je Spalax 2 prestal ognjeni krst z odliko. Nič se ni polomilo in avtopilot je suvereno vodil barko v pravo smer. Moje zaupanje v barko se je neizmerno povečalo: svetovna pustolovščina se lahko nadaljuje.

< Zmagal si, stari   Izziv je Tihi ocean >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič