Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Ko so leta 1859 začeli graditi Sueški prekop, so najprej izkopali navaden jarek med Rdečim in Sredozemskim morjem, da bi ugotovili, ali je morska gladina na obeh straneh približno enaka. Šlo je namreč za neposredno vodno povezavo dveh morij. Dinamika Panamskega prekopa je popolnoma drugačna. Prevelika nadmorska višina srednjeameriške ožine namreč ne dopušča neposredne povezave obeh oceanov. Zato je bilo treba zgraditi zapornice na obeh straneh prekopa, da bi se plovila lahko dvignila na raven Gatunskega jezera in se na drugem koncu prekopa spustila spet na morsko raven. Vse to pa omogoča – dež. Pri dvigovanju in spuščanju plovil skozi zapornice se namreč precej vode iz Gatunskega jezera izlije v morje. Če ne bi bilo tropskega deževja, ki napaja Gatunsko jezero, bi bil Panamski prekop nemogoč.

Spalax, Marjan Golobič

Marina Shelter Bay na Atlantski strani je odskočna deska za prehod Panamskega prekopa. To izkušnjo sem enkrat že dal čez, tako da sem vedel, kaj me čaka. Najel sem agenta, ki je bil zadolžen za birokratski postopek, pilota, upravljavca vrvi ter bokobranov v obliki starih avtomobilskih gum. Jaz pa sem moral poskrbeti, da sta bila pilot in upravljavec vrvi ves čas nahranjena in napojena, saj plovba skozi prekop traja dva dni.

Moj agent Stanley je bil črn kot oglje, 70-letni »mladenič«, ki je vsako jutro za telesno kondicijo pretekel deset kilometrov. Pod nos mi je pomolil spisek vseh stroškov in skupno vsoto dajatev: 1.127 ameriških zelencev. Kar je treba, ni težko, sem si mislil in na dan privlekel debelo kuverto. Poravnal sem v gotovini. Računa nisem prejel.

Spalax, Marjan Golobič

»Za prehod prekopa boste na vrsti čez kakšen teden dni,« mi je še zaupal Stanley, pobasal denar in se poslovil.

Naslednje jutro je njegov sin Johnathan, ki je bil tudi naš upravljavec vrvi, pripeljal bokobrane in privezne vrvi, popoldan pa me je Stanley obvestil, da se bo veliki dogodek zgodil že čez dva dni. Iz izkušenj sem vedel, da natančen datum prehoda ne pomeni veliko. Največkrat je rok krajši.

Torej dva dni kasneje sta se vkrcala pilot in upravljavec vrvi in odrinili smo proti zapornici Gatun. Ker je bila moja barka precej večja od drugih jadrnic, je pilot določil, da bomo na sredi, na oba boka pa sta se privezali dve manjši barki. Skozi tri komore zapornice smo se povzpeli na raven Gatunskega jezera in odmotorirali do boje, kjer smo se privezali in prenočili. Skozi celotno plovbo se pilot ni niti enkrat dotaknil krmila. Njegova edina naloga je bila, da krmarju daje navodila glede smeri in hitrosti barke. Pilota so prišli iskat z motornim čolnom, mi pa smo se prepustili krikom in šepetanju nočnih prebivalcev tropskega gozda.

Spalax, Marjan Golobič

Naslednji dan so nam pripeljali novega pilota, ki nas je usmerjal preko Gatunskega jezera do zapornic Miraflores na tihomorski strani prekopa. Po enakem postopku -- vendar v obratnem vrstnem redu -- smo se spustili do gladine Tihega morja in se privezali na bojo v navtičnem klubu Balboa. Proti večeru je pridrvel čoln z našim agentom Stanleyjem, ki je pobral Johnathana, bokobrane in privezne vrvi.

Iz Paname smo se odjavili že ob prijavi na prehod prekopa, tako da smo bili spet prepuščeni samim sebi in neskončnim tihomorskim širjavam.

Kocka je padla ...

< Izziv je Tihi ocean   Nadaljevanje 04.8.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič