Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Polinezijski otok Taha'a je še bolj odrinjen od ponorelega masovnega turizma kot Moorea. V tem cvetočem tropskem vrtu se življenjski ritem skoraj ustavi, če si na kolesu, pa te ustavijo speči psi, ki brez predsodkov uživajo popoldansko siesto sredi asfaltne ceste.

Po enodnevnem jadranju sva se zasidrala v zalivu Hurepiti. Tropska tišina. Žvrgolenje tropskih ptic, šumenje pasatov v krošnjah kokosovih palm in izredno slaba spletna povezava. Recept za spokojno noč in trd spanec. Naslednji dan sva spoznala Francoza po imenu Noe, ki se je rodil na otoku in je vedel vse o rastlinah njegovega otoka in njihovih zdravilnih lastnostih. Noe se je ukvarjal z ekoturizmom in je bil tudi lastnik vaniljeve plantaže. Nekega dne sva ga najela kot vodnika. Z njegovim džipom smo se vozili po otoku in se pogosto ustavljali, da nama pokaže to ali ono rastlino in razloži, zakaj se uporablja. Obiskali smo tudi njegovo vaniljevo plantažo.

Izvedela sva, da je vaniljeva orhideja izredno občutljiva rastlinica. Ta plezalka uspeva samo v simbiozi z neko drugo rastlino, ki ji daje ravno pravšnjo mero sence in svetlobe. Uspeva le na poševnem terenu, da je zagotovljeno dobro odvodnjavanje. Cveti samo pri temperaturah pod 26 stopinj Celzija, in to le en dan. Povrhu vsega pa naravna oploditev vaniljeve orhideje zahteva posebno vrsto čebele, ki živi samo v nekaterih predelih Mehike. Zato se opraševanje vaniljevih cvetov opravi ročno. Z navadno, kot svinčnik debelo palčko, se cvetni prah posname s prašnikov in nanese na pestič. Po petih mesecih je strok vanilje goden za trgatev. Stroki se nato blanširajo, obarijo, posušijo ... Skratka, gre za izredno delovno intenzivno proizvodnjo enega najljubših aromatičnih sladil na svetu.

Za zaključek raziskovalne ekskurzije po otoku naju je Noe povabil na pravo pojedino tropskih sadežev. Na pladenj je narezal mange, papaje, guave, banane. Ponudil nama je tudi zelene kokosove orehe, iz katerih sva z bambusovo slamico pila osvežilno kokosovo vodo. Nato je kokosove orehe položil na trda tla in jih z mačeto razpolovil. Prijetno hladna želatinasta kokosova sredica je bila slastnejša od najboljše stračatele ali sorbeta.

Spalax, Marjan Golobič

Ne spomnim se, kdaj sem prvič slišal za kraj z imenom Bora Bora, vendar sem nagonsko vedel, da to ne more biti neko umazano rudniško mestece sredi sibirske tundre. Čutil sem, da gre za eksotični kraj, ki ga prežema romantika, kjer plešejo vitke domorodke, kjer ti kot moka bel pesek žgečka podplate.

Končno je prišel trenutek, da ugotovim, ali je z mojo intuicijo vse v redu.

 

< Moorea   Najlepši otok na svetu >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič