Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Adijo, Nova Kaledonija. Avstralija čaka. Smo 9. marca 2022. Natanko ob šestih zjutraj dvignem sidro in izplujem iz zaliva Port Moselle v glavnem mestu Noumea.

Začelo se je idealno. Rahel vetrc, code zero razpet in glavno jadro dvignjeno. Sam na barki. Lenarim. Jadram, vendar veter pojenja, tako da tudi oba Yanmarja prispevata k hitrosti barke.

Tretji dan ponoči je potegnil močan južnik in tudi valovi postajajo vedno bolj strmi. Ponoči nisem tvegal krajšanja glavnega jadra, zato sem barko obrnil bolj v smeri vetra, da valovi niso butali in treskali v trup barke.

Naslednji dan sem skrajšal genovo in glavno jadro in barko spet obrnil proti cilju – Brisbane. Kmalu sem spoznal, da gre moj katamaran premalo v veter, da bi dosegel Brisbane.  Moral sem poiskati cilj bolj severno -  Bundaberg.

Po šestih dneh jadranja se približujem avstralski obali. Na levi otok Fraser, pred mano pa Harvey Bay in na koncu zaliva Bundaberg z marino in sidriščem v ustju reke.

Veter narašča. Pri tridesetih vozlih južnega vetra skrajšam obe jadri in se prebijam proti cilju. Večeri se. Bundabergu se približam na dve milji in spustim obe jadri. Motoriram naravnost v veter, da bi dosegel kanal, ki vodi v ustje reke in zavetrno sidrišče. Dam gas na ful, vendar barka le buta v valove in se ne premakne. Po kanalu 16 pokličem marino in zaprosim za “vlečno službo,” da bi me potegnila do sidrišča.

Nato dobim preblisk. Začnem cik-cakati proti kanalu in počasi se mu začnem pribleževati. Po eni uri mučnega motoriranja vplujem v kanal. Ker nimam posadke, si rečem, bravo Marjan.

V ustju reke veter upade, kot bi zaprl okno. Pokličem marino in sporočim, da pomoči ne potrebujem več. “Ni problem. Sledimo vaš signal AIS in vidimo, kje ste,” mi odgovorijo.

Spalax, Marjan Golobič

Sidro vržem ob marini. Ura je skoraj polnoč. Po dveh neprespanih nočeh  ne morem zaspati: adrenalin mi ne pusti.

Po šestih dneh solo jadranja sem dosegel Avstralijo. Končno. Tihi ocean je premagan.

Spoznanje: Solo jadranje je lahko izredno lepa in koristna dogodivščina, če so razmere ugodne, da ne rečem idealne. Ko pa “zagusti,” je posadka zelo dobrodošla.

 

< KLOBASA GRE NAPREJ   Ena ornitološka >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič