Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Odkar plujem okoli sveta se mi je na oceanskih etapah skoraj vedno pridružil leteči slepi potnik. Dan in noč je sedel na ograji, si čistil perje, me srepo pogledoval in nesnažil barko. Nikoli ga nisem spodil, razen enkrat. Približeval sem se galapaškemu otoku San Cristobal, rdečenogi slepi potnik pa se ni hotel premakniti. Tik preden sem spustil sidro, sem ga moral spoditi.

Rad imam naravo in uživam v opazovanju vseh vrst živali in rastlin. Nisem pa ne vem kakšen ornitolog. Moj perutninski domet je kvečjemu goska ali putka iz pečice v vinski omaki s ščepcem oregana in pehtrana. Ampak pustimo kulinariko.

Sredi oceana vsekakor rad opazujem ptice, saj največkrat naznanjajo, da bom kmalu na cilju. 

Nekega dne, ko se jadral solo od Nove Kaledonije do Avstralije, pa se je zgodilo nekaj nenavadnega. Barko so obletavale ptice vseh vrst, verjetno galebi, čigre, viharniki , burnice. Kot sem rekel, nisem strokovnjak. Vendar se niso dolgo mudile v moji družbi. Po nekaj preletih so odletele na boljša prehrambena področja.

Razen ene. Bila je majhna umazano rjava ptička s kratkim trupom in nesorazmerno velikim razponom kril. Obletavala je barko, z višine pikirala do gladine morja in se ponovno dvignila nad barko ter lebdela dva metra nad mojo glavo. To je ponavljala okrog deset minut, potem pa sem se jo naveličal opazovati.

Stojim za krmilom. Nenadoma zaslišim nenavaden šum, kot da se je nekaj strgalo in padlo v vodo. Pogledam po palubi. Nič ne manjka. Vsa oprema je bila na svojem mestu, pritrjena na palubo. Potem se ozrem in pogledam vetrnico vetrnega generatorja, ki se neslišno vrti z veliko hitrostjo. Pogledam okoli barke. Ne duha ne sluha o moji ptički.

Nesrečni ptič je storil bridko smrt ob srečanju z obnovljivim virom energije.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Solo špric do Avstralije   Avstralija – prvi vtisi >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič