Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Po burnem, adrenalinskem pristanku v Bundabergu v trdi noči sem se zasidral ob marini in poskušal zatisniti oči. Naslednje jutro sem na kanalu 81 zaprosil za dovoljenje za vstop v deželo kengurujev. Veleli so mi, da se privežem na karantenskem pontonu, kjer me je čakal sprejemni odbor petih uradnikov avstralske mejne straže. Vsi so bili opremljeni z neprebojnimi telovniki, vojaškimi škornji in osebnim orožjem Smith & Wessons .49. Nobene rdeče preproge, nobene košare tropskega sadja. To ni Fidži. Teli fantje se pa ne hecajo, sem si mislil.

Najprej sem moral oddati dokumentacijo o cepljenju in testu za Covid-19. Nato sem moral zapustiti svoje plovilo, pet policistov in dresirani črni pes pa se je vkrcalo na Spalax 2. Naloga psa je bila izvohati oprano gotovino in kokain, ki ju nisem skrival v kaluži.

Potem so mi dovolili, da se povzpnem nazaj na krov in eden od policistov me je prosil, naj vklopim navigacijske instrumente, da bi preveril sled moje plovbe od Nove Kaledonije do Bundaberga. Avstralska obalna straža ni bila namreč prepričana, da se nisem srečal z megajahto ruskega oligarha sredi Tihega oceana in natovoril petdeset kilogramov afganistanca.

Nato je sledilo policijsko zaslišanje. Manjkala je le še zaslepljujoča neonska luč, usmerjena naravnost v oči. Prvo vprašanje je bilo: Ali ste pred prihodom v Avstralijo videli ali srečali kakšne sumljive osebe? In potem se je zasliševalcu samo še poslabšalo.

Naslednji korak je bil fito-sanitarni pregled plovila. Rebecca je bila gospa srednjih let vesele narave. Prijazno je klepetala z mano, mi zaplenila česen, čebulo, jajca, kokosove lupine in mi za svoje storitve zaračunala 300 avstralskih zelencev. Pustila mi je le jedilno olje, sladkor, kavo, začimbe, špagete, riž in konserviran fižol.

Spalax, Marjan Golobič

Za konec so mi vrli policisti naročili, naj grem v bolnišnico, opravim test za Covid-19 in izid posredujem zdravstveni ustanovi Queensland Health. Ubogal sem kot priden fantek in po dveh dneh birokracije sem se lahko prosto gibal po avstralski celini.

Pozneje sem izvedel, da je bil Spalax 2 prva čezmorska barka, ki je letos pristala v Bundabergu. Ker je še vedno trajalo ciklonsko obdobje, se ob vzhodni obali Avstralije ni dogajalo veliko navtičnih dejavnosti. Vseeno sem bil presenečen, da ob prihodu nisem videl niti enega plovila, pozneje pa so mi povedali, da so obalne vode polne večjih plavajočih predmetov, kot so drevesna debla in prazni naftni sodi, ki so posledica močnih poplav v notranjosti. Ker se poplava šteje za višjo silo, zavarovalnice ne krijejo nobene škode, če ti plavajoči predmet preluknja barko.

Ne glede na moje zgornje jamranje, sem bil navdušen nad eksotičnimi divjimi živalmi. Neka čudna ptica je z dolgim, tankim, ukrivljenim kljunom brskala po travniku in iskala žuželke. Družine velikih vrečarjev so sedele v senci drevesa in nepremično strmele vame. Jata piranjam podobnih rib je razpenila vodo, ko so se borile za kos kruha, ki sem ga vrgel v vodo sredi marine.

 

Spalax, Marjan Golobič

Toda prvi nepozaben vtis Avstralije je bil njen vonj. Sladkast, nežen vonj po cvetočih travah s pridihom cimeta in nageljnovih žbic mi je požgečkal nosnice takoj, ko sem spustil sidro. V preteklosti sem že naletel na ta zelo značilen vonj, vendar nimam pojma ne kje ne kdaj.

Kar zadeva človeško prisotnost na tej celini, Avstralci zagotovo vedo, kako skrbeti za udobno in prijetno bivalno okolje. Povsod čistoča, manikirane zelenice in vsak dan urica piva po polovični ceni v lokalni pivnici.

 

< Ena ornitološka   Krvoločne srake >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič