Vela Luka, Korčula

Običajno smo prvomajske praznike preživljali na barki na Kvarnerju, v bližini matične marine Punat. Letošnje leto, po dveh čudnih sezonah, ko lahko spet normalno prehajamo meje, pa smo se odločil, da obiščemo otok Korčula v južnem delu Jadrana in preverimo, kako se začenja navtična sezona.

Na Korčulo smo se odpravili v nedeljo iz Splita. Od petka do nedelje je pihal jugo. V nedeljo je že oslabil in je pihal le še s hitrostmi med 10 in 15 vozli, sunki pa so dosegali do 18 vozlov. Morje je bilo vzvalovano, vendar so valovi le redko presegli višino več kot meter. Ko smo se približali rtu Proizd na istoimenskem otoku pred otokom Korčula, se je morje povsem umirilo. V Velo Luko smo vpluli v večernih urah. Ker se navtična sezona šele začenja, smo bili prepričani, da bo na voljo dovolj prostih privezov. V luki se je namreč pred tremi leti odprla nova marina Korkyra, ki ima 135 privezov. Ko smo pripluli, sem bil prepričan, da bo v marini privezanih že kar nekaj plovil. A se je izkazalo, da so bila na notranjem jugozahodnem delu privezana plovila, ki imajo letni privez, na severnem delu sta bila privezana dva katamarana, preostali del marine pa je bil prazen. Očitno se navtična sezona na Korčuli začenja nekoliko pozneje. No, pa pustimo prvi vtis in počakajmo nov dan.

Vela Luka dom Oliverja Dragojevića

Vela Luka, Korčula

Po izkrcanju v Veli Luki je bil nedvomno čas za večerjo. Ker Korčulo in Velo Luko obiščem skoraj vsako leto med sezono, poznam kar nekaj restavracij. Nazadnje sem bil v Veli Luki leta 2020, ravno na dan, ko je potekal koncert v čast Oliverja Dragojevića. Slavni hrvaški glasbenik namreč prihaja iz tega mesta. Na obletnico njegove smrti 29. julija organizirajo štiridnevni koncert, ki poteka na mestnem trgu. V luki je nameščen večmetrski zaslon, kjer prenašajo koncert. Če ste pripluli s plovilom in se prevežete na eno izmed plovk v luki, lahko koncert spremljate kar s plovila.

Vela Luka, Korčula

No, to nedeljo je bila situacija povsem drugačna. Večina gostiln je bila zaprta. Ko sem preveril pri domačinih, niso bili povsem prepričani, kje najdem odprto. Povedali so mi, da se sezona še ni začela in da se bo večina gostiln odprla šele po 1. maju. Po nekaj poskusih sem dobil informacijo, da je v severnem delu luke odprt bistro Alfa, kjer ponujajo tudi pizze. Pizza sicer mi ravno hrana, zaradi katere bi človek priplul na Korčulo, a če je to edina izbira, potem nam tako ne preostane drugega. Odpravili smo se do bistroja in preverili ponudbo. Poleg pizz so seveda ponujali tudi druge jedi, seveda tudi morske. Ponudba je dovolj bogata. Sam sem se odločil za tunin steak. Glede na to, da se sezona še ni začela, je to lahko zelo nespametna odločitev. Tuna je lahko zimo preživela v zamrzovalni skrinji namesto v morju. Vendar, kot pravi stari pregovor »Kdor ne riskira, ne profitira«, sem zbral pogum in naročil. Priznati moram, da so bile takrat v bistroju zasedene le tri mize, naša in še dve. Obe sta bili že postreženi. Kljub temu smo na naše naročilo čakali kar nekaj časa. Ker sem sredstvo za razkuževanje (beri travarica) hitro porabil, sem moral naročiti še enega. Potem pa je na našo mizo prišla hrana. Porcije solidne, brez posebne dekoracije. Le to, kar smo naročili. Moja tuna je bila na prvi pogled videti izjemna. Rahlo roza, lepo zapečena, karamelizirana ... njam, njam, njam. Ko sem zarezal vanjo, je in pokusil prvi grižljaj, je bila ravno to, kar sem pričakoval. Sočna mehka, okusna. Za bistro, ki ne obeta veliko, je presenetila. Tudi drugi so bili navdušeni nad svojim izborom. Glede na to, da smo vedeli, kakšne so cene, smo bili vsi pozitivno presenečeni. Nizke cene zelo solidna kakovost. V kaki »fancy« restavraciji bi za enako ponudbo odšteli dvakrat več.

Presenečenja so lahko tudi pozitivna

Vela Luka, Korčula

Podobno presenečenje sem doživel tudi na zadnjem obisku Vele Luke leta 2020. Kljub temu da je potekal koncert v spomin na Oliverja Dragojevića, da je bilo to sredi sezone, smo v baru, ki je v neposredni bližini bistroja – pizzerije, naročili pet gin-tonikov. V posadki na barki nas je bilo sicer sedem, a na pijačo nas je šlo le pet. Natakar je prinesel pet kozarcev. Takoj sem želel poravnati račun. Natakar pravi, da je 80 HRK. Bil sem presenečen. Nisem vedel, ali je računal enega ali vseh pet. Odprem denarnico in plačam teh 80 HRK. Natakar vzame denar in odide. Na račun sem pozabil, ker mi ta matematika ni bila jasna. No, ko spijemo rundo, se odločimo za ponovni poskus, da preverimo, kaj smo dobili in kaj smo plačali. Spet naročimo 5 gin-tonikov. Natakar spet prinese rundo. A tokrat ga presenetim. Pride z računom. Vzamem račun in pogledam. Znesek na računu 80 HRK. Tisti trenutek ne analiziram računa. Odprem denarnico in plačam. Ko natakar odide, omenim posadki, da je cena smešno nizka. Sprva mi ne verjamejo. A tokrat imam račun. Pogledamo ga, in kaj piše na njem, 5 x tonic 6 HRK in 5 x gin 9 HRK. Skupaj 5 x 16 HRK. Točno 80 kun za 5 gin-tonikov.

Če se boste odpravili v Velo Luko, vam zaupam, da gre za lokal Plaf pub. Priznati moram, da je bilo to leta 2020 in letos nismo preverili, ali so se cene spremenile.

Prvi dan v luki je minil izjemno pozitivno. Varno smo pristali in dobili kakovostno večerjo za izjemno ugodno ceno.

Ker sem na Korčulo prišel na delovne počitnice, sem zvečer preveril še vremensko napoved za ponedeljek. Za celotno Korčulo je bila napovedana bonaca v dopoldanskem času in rahel zahodnik v popoldanskem času. Slabo za jadranje, a odlično za snemanje z dronom. Katere zalive bom obiskal, boste izvedeli prihodnji teden. Ta teden pa prvi štirje videoposnetki zahodnega dela otoka.

 

Prvi video posnetki Korčule iz zraka

 

    severozahodna Korčula >