Heron, Rogoznica, Stupin

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Zjutraj, ko ugasnem sidrno lučko, sta prišleka, ki sta sidrala včeraj v temi, še na svojem mestu. Očitno jima sidro drži. Moram reči, da me je glede na to, kako sta včeraj sidrala, kar malo skrbelo za njiju. Ko pa greva ven spit kavico, ju ni več. Morda pa sta na misiji in morata hitro priti kam daleč. V tem vremenu jima ne zavidam. Če gresta na sever, bo še nekako, če morata na jug, se bosta pa dobro namučila.

Danes piha še malo bolj kot včeraj. V glavnem je med 20 do 25 vozlov, maks. pa sem nameril 33. To so seveda hitrosti tule v zalivu. Zunaj mora biti kar pestro. V poročilih so povedali, katere katamaranske linije so odpovedane, in jih ni malo. Počasnejši trajekti vozijo normalno. Izdali so tudi opozorilo za pomorce (jako do olujno jugo, more 4 do 5). Še komemoracija ob obletnici smrti 12 gasilcev na Kornatih je zaradi juga prestavljena, ker ne morejo na Kornate.

Če bi se mi mudilo na sever, bi šlo te dni zelo hitro, a verjetno ne prav udobno. Pa se mi ne mudi. Tule bova vedrila še nekaj dni, dokler se vreme ne unese. Dežja danes ni, a pravijo, da jutri bo. Neke fronte naj bi se zapodile čez nas, veter bo v enem dnevu nekajkrat zamenjal smer. Od juga (ki naj bi se umirjal) do zahodnika in severozahodnika naj bi šlo v burjo – in to dvakrat. Me prav zanima, kaj bo zares.

Kopanje pa je v tem vetru zanimivo. Barka precej pleše na sidru in zadnji del zato opleta levo-desno. Ko si v vodi, plavaš še ti levo-desno, da si ves čas v zavetju. Če zamudiš obrat, dobiš pa malo vode v obraz za kazen. Voda je na srečo še topla. 

Proti večeru veter popusti, v daljavi se bliska in grmi. In vendarle že danes dobimo dež!
Ob sedmih zvečer se ulije. Veter se obrne in piha z zahoda. Videti je, da je prva fronta pohitela in ni čakala vremenoslovcev, ki so jo napovedovali za jutri. Mogoče bo pa prej prišlo tudi lepo vreme? Zdajle prav lepo dežuje, vmes pa se bliska in grmi, veter pa je padel pod 5 vozlov. Zdi se, da nama bo lepo opralo barko.

 

< Stupin 1. dan   Stupin (3.dan) >

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron