Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na vzhodni obali Avstralije se jadralska sezona počasi zaključuje in čas je, da jo Spalax 2 popiha v vremensko bolj ugodno območje bližje ekvatorja, kjer cikloni ne divjajo. Načrt plovbe je enostaven. Jadranje ob vzhodni obali Avstralije od mesta Cairns do otoka Thursday, ki je najsevernejši avstralski otok, in nato proti zahodu do indonezijskega otoka Timor.

Smo 29. septembra in barka je pripravljena za izplutje. Na krovu smo Branko, Almuth in moja malenkost. Branko je prekaljen jadralec, saj je prejadral že vse oceane sveta. Z njim sem že jadral, in sicer od Cape Towna do brazilske Fortaleze. Moja družica Almuth pa je z menoj jadrala od karibskega otoka Sv. Martin do Bora Bore.

Takoj po izplutju smo Neptuna zaprosili, da nam umiri morje in nas varno pripelje na cilj.

Ker je bila posadka v mednarodni zasedbi in je Almuth nemilostno gledala na uživanje alkohola na barki, smo priprošnjo Neptunu nekoliko priredili in jo izvedli kar v angleščini:

»O Neptune, exulted ruler of the seven seas and seven oceans, the Mighty Master of the winds and storms, we, the humble crew of Spalax 2, Almuth, Branko and Marjan, we make atonement and beseech you to look with indulgence upon us and our little boat and deliver us from the treachery of the stormy seas and the trickery of ferocious sea monsters and grant us safe passage from Cairns to Thursday island.

As a sign of our humility and devotion, Almighty Ruler of the Seas, we humbly offer you a glass of the finest Australian mineral water.«

Spalax, Marjan Golobič

< V domovino   Torresov preliv >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič