Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Kamping Mandar na otoku Sumbawa je ribiška vas, kamor sva primotorirala ob sončnem zahodu. Prav takrat pa se je pripodilo deževno neurje in vidljivost je v trenutku padla na dvajset metrov. Upočasnila sva barko na dva vozla in počakala, da ujma mine. V trdi temi sva še vedno iskala sidrišče.

Kar naenkrat me zaslepi močna luč tik pred barko. Hitro obrnem v desno in za las zgrešim ribiški čoln. Pogledam naokoli in zagledam desetine luči v zalivu. So to ribiški čolni, ulične svetilke, hiše na obali? Kdo bi vedel.

Končno se s pomočjo Navionicsa zasidrava v šest metrov globoki vodi in preživiva »mirno« noč. Veter je upadel, morje je mirno, morskega toka ni, le muslimanske molitve se po ozvočenju širijo po zalivu. Premiera je ob polnoči, potem pa ponovitev ob štirih zjutraj.

Naslednje jutro se takoj odpraviva naprej. Spet so tu ribiški čolni. Napenjam oči, da se ne bi zapletel v ribiško mrežo. Kakšnih petdeset metrov pred barko mi dva ribiča na čolnu divje gestikulirata. Zadnji trenutek pred sabo zagledam vrsto praznih prozornih plastenk, ki služijo kot plovci ribiške mreže. Sunkovito postavim oba motorja v vzvratno vožnjo in šele nato izklopim avtopilota ter obrnem barko ostro v desno. Spet je šlo za las.

Indonezijski ribiči in navtika enostavno ne gredo skupaj.

Današnja destinacija je ribiška vas Telukdalam na otoku Lombok. Ponoviva rutino. Motorirava ves dan in pred sončnim zahodom poiščeva varno sidrišče. Spet sva šestdeset navtičnih milj bližje končnemu cilju.

Kot po navadi, zgodaj zjutraj, po celonočnem »koncertu«, zapustiva sidrišče v Telukdalamu in odmotorirava proti Marini Del Ray. Zjutraj sva prečkala regato barvitih lokalnih ribiških čolnov, ki so regatirali od Balija na Lombok, midva pa imava veter naravnost od spredaj. Večkrat sem se moral po krmi izogniti udeležencem regate, čez kakšno uro pa sva bila spet sama na morju.

Marina del Ray je svetla točka na indonezijskem navtičnem obzorju. Stoji na otočku Gede tik ob otoku Lombok. Lokacija marine je res idealna, saj je zaščitena pred vsemi vetrovi. Ima sodoben pontonski pomol, elektriko in vodo, privezne boje, plavalni bazen, internet in prijetno, zračno restavracijo, izvedena v lokalnem stilu, ki služi tudi kot recepcija marine. Tu se ustavi World ARC, ki je vsakoletna svetovna jadralska regata.

V marini nas je bilo vsega enajst jadrnic, v restavraciji pa nikogar. Z Brankom sva tam večerjala trikrat, saj so bile cene izredno ugodne, vendar sva bila vsakokrat edina gosta. Očitno je covid naredil svoje in jadralci se le počasi vračajo.

Spalax, Marjan Golobič

Srečala sva upokojenega Avstralca Erica, ki je gradil ribiške ladje in z njimi dolga leta ribaril v Tanzaniji. Zdaj živi na velikem katamaranu, ki ga je sam zgradil, družbo pa mu delata dva ostarela psička, ki že slabo vidita in slišita. Eric se želi vrniti v Avstralijo, vendar ne more, ker bi šla oba psička v dolgotrajno karanteno, to pa bi Ericu strlo srce. Zdaj čaka, da psička pogineta, da se bo lahko vrnil v domovino.

Po nekaj dneh lenarjenja in raziskovanja otokov Lombok in Gede je bil čas, da odrineva na zadnjo etapo letošnje svetovne odisejade: Lombok–Bali. Razdalja: 46 nm.

 

< Komodo   Bali >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič