Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Med otokom Lombok in Balijem je otok Nusa Penida. Eric nama je svetoval, da ga zaobideva po severni strani, da bova ujela ugoden južni tok na poti do zaliva Benoa na jugu Balija. Marino Del Ray sva zapustila zjutraj v brezvetrju in odmotorirala proti končni destinaciji. Res sva ujela ugoden tok štirih vozlov in po štirih urah vplula v zaliv Benoa. Tri vojne ladje, vlačilci ter desetine ribiških lesenjač in tovornih plovil se je drenjalo v zalivu. O marini ne duha ne sluha – le gradbišče. Najina je bila edina jadrnica v zalivu.

Obrnila sva se in odšla v sosednji zaliv Serangan. Tu je bila scena popolnoma drugačna. Veliko jadrnic in turističnih hitrih ladij. Imeli so celo ponton za privez pomožnih čolnov, ki je zagotavljal enostaven dostop na obalo. Sicer je na obali vse nasmeteno in polomljeno po indonezijsko, vendar lahko dobiš vse. Gorivo, vodo, plin, oprano perilo, hrano, pijačo ti dostavijo na barko.

Mestece Serangan je umazano in v zalivu plava vse, kar si lahko predstavljaš. Vendar Serangan ni Bali. Z Brankom sva se usedla v taksi in se odpravila na odkrivanje otoka. V Sanurju, nekaj kilometrov oddaljenem turističnem mestecu, sva naletela na pravo pašo za oči. Obiskala sva praznično okrašen hindujski tempelj, kjer se je dogajal obred s plesom in glasbo. Hinduizem je izredno tolerantna religija, zato sva lahko vse poslikala: umetelno okrašene templje, s cvetjem in zlatimi trakovi dekorirane skulpture božanstev in bajeslovnih bitij, graciozne koreografije balijskih mladenk. Pravi balzam za dušo po dolgih nočeh poslušanja muslimanskih pridig na najvišji decibelski stopnji.

Spalax 2 je zdaj varno privezan na bojo po krmi in premcu in tu lahko ostane nekaj mesecev. Prišel je čas slovesa. Branko je odletel nazaj v Slovenijo devetega novembra, jaz pa bom še nekaj dni užival na Baliju, potem pa odletim nazaj v Evropo.

V domovini se namreč bliža veseli december in tega ne smem zamuditi.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Marina del Rey   Indonezija >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič