Solo Palagruža, Matic Vrečko

Jugo je dvigoval proti desetim vozlom, ampak je bil zelo nestanoviten po smeri, zato sem se odločil, da pridem avtopilotu do dna in ga nastavim tako, da bo lahko vozil po smeri vetra. Globoko v nastavitvah sem našel dva parametra, ki se nanašata na krmarjenje po vetru, ki sem ju nekajkrat prestavil in preizkusil. Vau, nor rezultat! Kljub več kot dvajsetstopinjskim spremembam smeri vetra je avtopilot temu sledil brez kakršnih koli prenihajev ali problemov. S tem sem dosegel popolnoma nov nivo svobode, lahko sem večerjal v miru in samo opazoval številke na zaslonu in kako avtopilot sledi zastavljenemu cilju, genaker se tudi enkrat ni izpraznil.

 Solo Palagruža, Matic Vrečko

Na svoji poti od Jabuke proti Samogradskim vratom sem imel veliko ribičev, ki sem se jih spretno izognil z nekaj gybe-i. Nato je bilo morje pred mano prazno, jaz pa sem se odpravljal 'spat'. Prvič mi je uspelo malo zatisniti oči, zaradi polno delujočega avtopilota je bilo to veliko lažje. Ko pa sem šel spat za naslednjih dvajset minut, pa sem naredil isto napako kot prejšnjo noč: ugasnil sem alarm in se ulegel nazaj in zaspal. Dve uri kasneje me zbudi radijska postaja, kjer so spet oddajali vremensko napoved. Moj položaj na zemljevidu me je presenetil in takoj sem se zavedel svoje in tokrat zelo resne napake. Pol ure kasneje bi bil verjetno na enem od otočkov v Samogradskih vratih. Ta dogodek sem vzel kot lekcijo, ki se je prejšnjo noč nisem naučil. Z alarmom moram stoodstotno zagotoviti, da bom vstal in preveril plovbo. Hvaležen sem, da se je tako izteklo. Veselil sem se prihoda v cilj in plovba do tja je bila brez nekih dogodkov. Ciljal sem direktno ob svetilnik, da ga bom lahko posnel in s tem točno označil čas prihoda v cilj. Ob 2.07 zjutraj sem prečkal črto in bil vesel, hvaležen in zadovoljen. Super izkušnja, ki bi jo vsekakor rad ponovil.

Matic Vrečko: "Rad bi se zahvalil vsem, ki ste me spremljali na družbenih omrežjih, bili ste dobra spodbuda in kanček omilili občutek samote."

Na Palagružo je plul Matic Vrečko, Karpo sailing Team.

 

Solo plovba na Palagružo 3. del