Včeraj sem že začel dvomiti o tem, ali je res nujno, da sva skrita v tej luknji, če se pa vremensko nič ne dogaja. No, ponoči se je začelo in veter se je okrepil in je malo žvižgalo med priponami. Sicer ni bilo še nič resnega.

Čez dan smo imeli mešanico sonca, oblakov in dežja, vsakega nekaj in to večkrat. Veter pa je postal močnejši popoldan. Kokpit Herona sva bolj zaprla, saj sva namestila zaporo med sprajhoodom in biminijem s stranskimi zaščitami. Zdaj lahko sediva zunaj na suhem, čeprav dežuje in piha kar precej vetra.

Veter se vrti. Imamo vse od klasičnega juga (jugovzhodnik), pa do jugozahodnika in čistega zahodnika. Val se v tem odlično zaščitenem zalivu ni razvil do take velikosti, da bi bilo na Heronu to kakorkoli moteče. Se pa po vodi občasno podijo bele pene.

To ni vreme, da bi hodil z dingačem na obalo. Ponoči bo huje. Aladin napoveduje na severnem Jadranu za to noč sunke vetra do 36,9 m/s. To je čez 70 vozlov! Najhujše naj bi bilo na odprtem, jugozahodno od Pule enkrat proti jutru. Tule pri nas pa napovedujejo, da naj ponoči sunki ne bi presegli 50 vozlov.

No, tudi sunki do 50 vozlov so zelo hudi. Upam, da tile otočki naokrog malo ustavijo tudi divjanje vetra, ker se sicer bojim za cerade. Ne bom jih pa odstranil. Tole pač ni hurikan, ki bi narekoval odstranitev vsega blaga in jader z barke. Glede smeri vetra je nemogoče napovedati, od kod bo prišel, saj se nad severnim Jadranom formira vrtinec, ki se (kot se za severno poloblo spodobi) vrti v smeri proti uri. Oko vrtinca bo šlo dokaj blizu Pule (po napovedi), torej lahko pričakujemo veter iz več smeri, ker bo jedro potovalo blizu nas.

To je napoved modela, prognoza za pomorce pa pravi:

'Mjestimice udari S i SW, a zatim NW, uz obalu sjevernog Jadrana i NE vjetra, 35–55 čvorova. More ponegdje 5. Mjestimice nevere.'

Stanje morja 5 pomeni valove 2,5 do 4 m višine. To ni šala. Še dobro, da sva v zaprtem zalivu.

Bomo videli jutri, kako bo.

 

< Pomer 4. del   Nadaljevanje plovbe 26.6.2023

 

Tomaž Pelko  
Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron