Konec meseca avgusta se je uspešno zaključila mega odprava 30 plovil, ki so na Pacifiku izvajale meritve in opazovanje Velikega Pacifiškega smetišča.

Veliko Pacifiško smetišče je področje na katerem se v oceanu zbira ogromno smeti. Le te se zbirajo in zadržujejo na določen območju zaradi morskih tokov. Ker so le ti krožni, onemogočajo, da bi jih odneslo in naplavilo na obale. Veliko Pacifiško smetišče je od 135°W do 155°W in med 35°N  in 42°N.

Odprava je trajala mesec dni. Njen namen je bil zbrati čim več vzorcev smeti, količino in koncentracijo smeti, ter preizkusiti več tehnik pobiranja. Z zbranimi podatki bodo pripravili plan obsežne akcijo čiščenja morskega smetišča, ki se bo pričelo leta 2020.

Med smetmi je bila večina plastične embalaže, našli pa so tudi odpadke, ki jih je na odprto prinesel veliki japonski tsunami. Ker UV žarki počasi uničujejo plastiko, le ta razpada na mikro koščke, kar lahko v naslednjih letih povzroči ekološko katastrofo velikih razsežnosti in je prava ekološka bomba.

Po trenutnih meritvah, ki pa še niso v celoti analizirane, se v vsakem kubičnem metru morja nahajajo štirje kosi plastike. Velikost morskega smetišča je ocenjena na 700.000 km2.

Vir: theoceancleanup.com